Actueel

01 juni 2021

LSP+ ontsluit gegevens patiënt van GGZ-zorgaanbieders naar PGO

VZVZ heeft voor LSP+ samen met EPD-leverancier Winbase een MedMij-kwalificatie behaald als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder). Winbase is de eerste EPD-leverancier die gegevens op basis van de BgGGZ (basisgegevensset GGZ) via het LSP uitwisselt met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Daarbij is een saillant detail dat naast LSP+ nu ook het Landelijk Schakelpunt voor het eerst FHIR gebruikt, de nieuwste internationale HL7-standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg. Op korte termijn volgt certificering voor medicatiegegevens in de GGZ. Met de tijdige oplevering van beide soorten gegevensuitwisseling toont VZVZ zich volgens Zweder Bergman, sector lead GGZ van VZVZ, een betrouwbare en toekomstgerichte partner voor GGZ-zorgaanbieders en -softwareleveranciers.

LSP-beheerder VZVZ werd eind 2019 als DVZA deelnemer van het MedMij Afsprakenstelsel. De functionaliteit is een toevoeging op het LSP, reden om de applicatie LSP+ te noemen. “Wij zijn nu voor LSP+ ook gekwalificeerd voor de BgGGZ (basisgegevensset)”, vertelt Reinier Balt, projectleider LSP+ en AORTA on FHIR. “Dat doen we met Winbase, want MedMij wil de combinatie van DVZA met het achterliggende bronsysteem samen kwalificeren.”

Winbase is volgens algemeen directeur Eric de Boer met informatiesysteem Incura een middelgrote speler in de GGZ en wilde liever niet de DVZA-rol op zich nemen. “Zo kwamen we met VZVZ in gesprek. We verwachten dat VZVZ in de toekomst een belangrijke rol kan gaan spelen in onder meer de communicatie tussen zorgverleners onderling met het LSP. Na verkennende gesprekken in oktober 2020 zijn we eind november al samen aan de slag gegaan.”

Certificering snel afgerond

De Boer toont zich zeer tevreden over de samenwerking met het professionele team dat VZVZ op de MedMij-certificering zette. “We hebben vrij snel het certificeringstraject voor de BgGGZ afgerond op basis van HL7 FHIR. Het hielp natuurlijk dat we allebei al vaker met dit soort trajecten te maken hebben gehad én dat we, als Winbase, al ons PGO ZorgOpZak MedMij-gecertificeerd hebben.”

Balt is ook trots op de snelle kwalificatie. “Als LSP+ hebben we al meer kwalificatierondes gehad, zoals voor huisartsgegevens en allergie-intolerantie. Het feit dat we gekwalificeerd zijn, is dus niet uniek. Wel uniek is dat we nu voor het eerst de BgGGZ ondersteunen én dat het LSP zelf nu met FHIR overweg kan. Daarmee ondersteunen we ook partijen die via LSP+ aan de VIPP GGZ-regeling mee willen doen. En in het verlengde kunnen we ook voor VG VIPP en VIPP5 faciliteren.”

Ondersteuning FHIR

De infrastructuur van het LSP is gebaseerd op afsprakenstelsel AORTA, dat weer leunt op de internationale standaard HL7 versie 3. Maar de hele zorg-ICT-wereld en MedMij bewegen naar de HL7 FHIR-standaard, stelt Balt. “We hebben het nu mogelijk gemaakt dat bronsystemen zoals van Winbase op basis van FHIR op het LSP aansluiten en dat ze via FHIR-berichten ook LSP+ en MedMij ontsluiten. Daarmee hebben we met onze projectgroep AORTA on FHIR voor het eerst een volledige FHIR-keten via het LSP weten te maken.”

De eerstvolgende certificeringsstap voor MedMij-gebaseerde gegevensuitwisseling wordt op korte termijn al gezet. Balt hierover: “We zijn nu bezig met medicatiegegevens voor VIPP GGZ. Na kwalificatie daarvan dekken we de volledige vereisten voor het PGO-deel van VIPP GGZ af ."

Ook Winbase kijkt vooruit, vertelt De Boer. In de GGZ heeft Winbase een grote klant in Midden Nederland die in juli live moet gaan in het kader van VIPP GGZ. Deze deadline zorgde voor extra motivatie. “Uitwisseling voor BgGGZ via LSP+ draait nu in een testomgeving. In juni verwachten we echt live te gaan. Daarmee wordt ook meteen het AORTA on FHIR-traject in de praktijk getest; dan blijkt of alles werkt volgens de FHIR-standaard die MedMij hanteert.”

Betrouwbare partner

VZVZ benadrukt met de snelle kwalificatie zijn rol als betrouwbare partner voor GGZ-zorgaanbieders, stelt Zweder Bergman, sector lead GGZ bij VZVZ. "Pas vorige zomer kwamen we met onze oplossing voor een DVZA in de GGZ-sector. We hebben de GGZ-zorgaanbieders eerlijk uitgelegd dat we nog veel stappen moesten zetten. We hebben onze toezegging van destijds  gerealiseerd door in het tweede kwartaal van 2021 zowel voor de BgGGZ als voor de medicatiegegevens de MedMij-certificering voor LSP+ rond te krijgen. En volgens planning opleveren is in zorg-ICT-land niet altijd een zekerheid. Wij bieden nu veel GGZ-zorgaanbieders de mogelijkheid tijdig aan hun VIPP GGZ-verplichtingen te voldoen.”

“Dat is ook hard nodig”, meent Balt. Aan de ICT-kant, zeker bij gegevensuitwisseling, is de complexiteit groot. “Ik denk dat grote zorgaanbieders zelf DVZA kunnen en zullen worden binnen MedMij. Voor veel andere partijen is dit lastig. Wij kunnen daar nu een rol in spelen. Voor de GGZ met de twee belangrijkste vormen van gegevensuitwisseling. En voor elke gebruiker van LSP+ met de overgang naar FHIR.”