
Verslag bijeenkomst LSP-gebruik en -beheer voor ziekenhuizen 8 mei 2018
Ook deze keer was de opkomst hoog: ruim 100 deelnemers van 53 verschillende ziekenhuizen.
Het programma was net als bij de vorige bijeenkomsten opgedeeld in een technisch ochtendprogramma en praktisch middagprogramma.

Ochtendprogramma
In het ochtendprogramma gaf Tijmen de Boer van VZVZ een toelichting op de wijzigingen in het LSP, met name gericht op de certificaatwijzigingen. Vervolgens gaf hij een inleiding op Ziekenhuizen als bronsysteem en de gevolgen daarvoor voor het GBZ-beheer. Zijn verhaal werd aangevuld met verhalen uit de praktijk: Hajo Rabat van het Westfries Gasthuis vertelde hoe hij omgaat met GBZ beheer en Supportal nu het Westfries Gasthuis ook (bepaalde) medicatieverstrekkingen deelt. Richard Olijve van Ziekenhuis Röpcke-Zweers vertelde over het beheer en inrichten van het HIX om medicatievoorschriften via het LSP te versturen naar de apotheken en hoe zij af willen stappen van papier. Vanuit de zaal kwamen er veel vragen over de praktische inrichting daarvan, hoe dat dan werkt in het ziekenhuis, en hoe je dan omgaat met leveranciers als er foutsituaties optreden. Irma Jongeneel van VZVZ gaf aan dat zij ook betrokken is bij afstemming met leveranciers, zodat er vanaf meerdere kanten gekeken kan worden naar oplossingen.
Tijmen vervolgde zijn presentatie met uitleg over de AORTA-processen en de stand van zaken met betrekking tot gebruik. Vanuit de zaal kwamen er verschillende opmerkingen dat het niet altijd duidelijk is wie te bellen als er verstoringen zijn. Tijmen geeft aan dat dit inderdaad lastig is, omdat niet altijd direct duidelijk is wat er aan de hand is. Het advies is daarom om bij ingewikkelde zaken support van VZVZ in te schakelen.
Middagprogramma
Tijdens het middagprogramma vertelde Audrey Blanke, ziekenhuisapotheker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis over het behalen van de VIPP-doelstellingen en hoever zij al zijn. Belangrijk daarbij is hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis op basis van benchmark en risicoanalyse is gekomen tot een beleid ten aanzien van medicatieverificatie voor poliklinische patiënten, welke significant afwijkt van het proces en de verantwoordelijkheden voor klinische patiënten. Vanuit de zaal kwamen er vooral vragen over de praktische inrichting binnen het ziekenhuis, zoals hoeveel FTE (10) hier mee bezig zijn.
Irma Jongeneel gaf vervolgens een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot de ‘Vooraankondiging Medicatievoorschriften’. In de presentatie van deze dag vindt u een overzicht van de updates per XIS. Ingrid Luijten (Amphia) en Martijn Unnik (apotheker) namen daarna het stokje over om iets te vertellen over de pilot ‘Medicatievooraankondiging’ in de regio Breda waarbij vanuit het Epic systeem voorschriften worden gestuurd naar Pharmacom apotheken. Hierop volgde een bijzonder inhoudelijke discussie over de inrichting van het proces.
Na een korte pauze vertelde CMIO Felix Kreier van het OLVG zijn visie op de ziekenhuiszorg van de toekomst. Hij schetste een beeld van zorg waarin data steeds meer centraal komt te staan. Zijn visie werd opgevolgd met een discussie over verschillende stellingen (zie de presentatie in de bijlage).
Uitkomst discussie:
Stelling 1 ‘Het LSP verdwijnt door de komst van de PGO’s’: Iets meer tegenstanders dan medestanders van deze stelling. Belangrijkste reden om tegen te zijn, is dat mensen zelf hun veiligheid niet kunnen borgen. Anderzijds wordt er aangegeven dat de patiënt steeds meer eigen regie op de eigen data kan nemen door ontwikkelingen met bijvoorbeeld mobiele telefoons en wat je daarop kunt opslaan.
Stelling 2 ‘De rol van de arts wordt kleiner’: In de zaal is er consensus over het feit dat die rol vooral anders wordt. IT gaat een hulpmiddel zijn, maar de menselijke vertaling zal altijd door een arts moeten gebeuren.
Stelling 3 ‘Ziekenhuizen moeten de lead nemen in de ontwikkelingen rond gegevensuitwisseling’: Hierover is de zaal verdeeld. Er wordt geopperd dat IT’ers vooral IT’er moeten zijn en dokters dokters moeten blijven. Ziekenhuizen moeten juist niet de lead nemen. Tegelijkertijd oppert ook iemand dat juist in ziekenhuizen al die rollen samenkomen en dat dat nou juist de plek is waar meters gemaakt kunnen worden.
René Meijer (VZVZ) sloot de dag af met een toelichting op het PROVES-programma.
Presentatie
Via https://we.tl/DvrG1rT2nv (WeTransfer) kunt u een PDF downloaden met daarin alle presentaties van deze dag.
Evaluatie
Uit de eerste resultaten van de evaluatie blijkt dat deelnemers deze dag met een 7.8 beoordelen. De hoogste waarderingen waren voor de onderdelen ‘Vooraankondiging medicatievoorschriften’ en de visie op de veranderende ziekenhuiszorg.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Irma Jongeneel, implementatiemanager ziekenhuizen jongeneel@vzvz.nl of 06-43775739.