
Zorgtoepassingen AORTA v8.2.0.0
Deze pagina bevat de eisen waaraan moet worden voldaan voor aansluiting op de AORTA-infrastructuur en de inhoudelijke specificaties voor de zorgtoepassingen op de website van Nictiz. Voor de niet opgenomen zorgtoepassingen geldt de publicatie zoals is opgenomen in publicatie AORTA 2013 (v6.12).
Binnen VZVZ wordt gewerkt aan een nieuwe opzet van PvE’s voor XIS-en. De nieuwe opzet van het PvE vervangt de generieke ‘AORTA GBx PvE Infrastructurele systeemrollen’, ‘AORTA GBx PvE Organisatie’ en de PvE van de zorgtoepassing. Alle eisen die nodig zijn voor acceptatie voor een bepaalde applicatierol zijn nu opgenomen in één document. Er zijn geen verwijzingen meer naar de generieke AORTA-eisen. De PvE’s voor de applicatierollen die nodig zijn voor de betreffende zorgtoepassing zijn hieronder gepubliceerd. De eisen zijn gebaseerd op de AORTA v8.2.0.0 infrastructuur.
Uiteraard staan we open voor eventuele opmerkingen/verbeteringen. Vanaf AORTA 8.3.0.0 zullen oude PvE’s verdwijnen en zullen de nieuwe PvE’s leidend zijn. Voor AORTA 8.2.0.0 kan nog met beide documentvormen gewerkt worden.
Huisartswaarneemgegevens (HWg)
De zorgtoepassing huisartswaarneemgegevens ondersteunt de waarneming door huisartsen tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten op huisartsenposten en tijdens de passantenwaarneming in de praktijk overdag. De toepassing omvat zowel de professionele samenvatting (PS) als het waarneembericht (WB). De PS ondersteunt de waarneming door inzage te geven in de relevante medische gegevens van de patiënt. Het WB is de terugrapportage van de waarneming aan de vaste huisarts.
Medicatiegegevens (Mg)
In het medicatieproces worden voor een behandeling van een patiënt geneesmiddelen aangewend. Onderdelen van dit proces zijn het voorschrijven, het bewaken op medicatieveiligheid, het verstrekken en het toedienen van geneesmiddelen. Bij de bewaking op medicatieveiligheid horen handelingen zoals het opvragen van medicatiegegevens (Mg) en contra-indicaties (bijvoorbeeld allergieën).
Digitale uitwisseling in de jeugdgezondheidszorg (JGZ)
VZVZ faciliteert de digitale dossieroverdracht tussen organisaties in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de uitwisseling van vaccinatiegegevens. Ook faciliteert VZVZ de hielprikopdracht met het RIVM. Met de digitaliseringsplicht voor JGZ-organisaties is digitale dossieroverdracht noodzaak geworden. De digitale uitwisseling tussen JGZ en RIVM zorgt ervoor dat de ketenpartners op het juiste moment over de juiste gegevens beschikken. De documentatie beschrijft voor de softwareleveranciers hoe zij hun informatiesystemen geschikt kunnen maken voor deze digitale uitwisseling via het Landelijk Schakelpunt.
Ketenzorg (Kz)
De zorgtoepassing Ketenzorg richt zich op informatie-uitwisseling tussen zorgverleners in het kader van (geplande) ketenzorg. Dit betreft met name de informatie die uitgewisseld wordt tussen enerzijds de huisarts en zijn POH als dossierhouder en anderzijds diverse ketenzorgverleners zoals fysiotherapeuten, diëtisten en anderen.
Acute Zorg
De zorgtoepassing Acute Zorg op het LSP richt zich op informatie-uitwisseling tussen zorgverleners in het kader van zorgsituaties met spoed. Dit betreft nu specifiek de informatie die uitgewisseld wordt tussen zorgverleners op de huisartsenpost en zorgverleners op de Spoedeisende Hulp. De ‘Spoedverwijzing HAP SEH’ richt zich op de ondersteuning van alle zorg die niet kan wachten tot de eerstvolgende mogelijkheid op werkdagen om de huisarts of hulpverlener te raadplegen. De ondersteuning is gericht op het ondersteunen van de overdracht tussen de verschillende ketenpartners die werkzaam zijn binnen Acute Zorg.