
Hoe sluit ik aan?
Wilt u de medische gegevens van uw patiënten op een veilige manier uitwisselen via het Landelijk Schakelpunt? Dan moet uw zorginformatiesysteem hierop zijn aangesloten. En u moet uw organisatie daarvoor inrichten. In de aansluitassistent ziet u alle stappen die u moet doorlopen om aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt, inclusief de documentatie.
Tip: ook als u nog niet het hele aansluitproces hebt doorlopen, kunt u al beginnen met het vragen van toestemming aan uw patiënten (opt-in).
Komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze medewerkers doorloopt dan samen met u het aansluitproces.
3 fases van voorbereiding voor u kunt aansluiten
Technische aansluiting en dossiers schonen
Inrichten van uw organisatie en GBZ-beheer
Op grond van de AVG en de Wet Aanvullende Bepalingen verwerking Persoonsgegevens in de Zorg (art. 15a lid 1 Wabpvz) informeert u uw patiënten over het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt door de folder van VZVZ te overhandigen. U bestelt dit materiaal gratis via de VZVZ-webshop.
Organiseer opleidingen voor uw medewerkers om hen voor te bereiden op de informatievoorziening aan de patiënt en het registeren van de opt-in.
U vraagt toestemming aan de patiënt om zijn BSN aan te melden bij het Landelijk Schakelpunt. Dit kan:
- Mondeling
- Met een toestemmingsformulier
- Online via www.volgjezorg.nl
U moet de toestemming van de patiënt vastleggen in uw informatiesysteem. Daarna kunt u het dossier aanmelden en zijn de gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt.
U of uw organisatie staat bij het UZI-register geregistreerd als UZI-abonnee. Daarna kunt u UZI-middelen aanvragen.
U vraagt UZI-passen aan via het UZI-register.
Voor het Landelijk Schakelpunt is een persoonlijke UZI-pas nodig:
- Zorgverlenerpas: BIG-geregistreerde zorgverleners onder art. 3 of 24
- Medewerkerpas op naam: voor andere zorgmedewerkers
De elektronische identiteit van uw informatiesysteem wordt vastgelegd met een UZI-servercertificaat.
U vraagt een UZI-servercertificaat aan. Om de aanvraag goed te kunnen doen, is technische kennis noodzakelijk. Uw leverancier kan u helpen met de aanvraag.
Om met UZI-middelen (passen en kaartlezer) te kunnen werken, installeert u die eerst op uw informatiesysteem.
U koppelt de UZI-pas aan het account van de medewerker binnen uw informatiesysteem. Dit kan ook een pas zijn die is aangevraagd door een andere organisatie.
Om met uw informatiesysteem gegevens uit te kunnen wisselen via het Landelijk Schakelpunt moet deze door VZVZ zijn geaccepteerd.
U maakt afspraken met uw ICT-leverancier(s) over de realisatie van de LSP-aansluiting.
U heeft een goed beheerd zorgnetwerk (GZN) gecontracteerd om de technische verbinding tussen uw informatiesysteem en het Landelijk Schakelpunt te verzorgen (het kan zijn dat uw ICT-leverancier dit ook voor u regelt).
Met een domeinnaam wordt uw informatiesysteem geïdentificeerd. U of uw softwareleverancier moet een domeinnaam aanvragen bij uw GZN.
Zorgaanbieders moeten 7 dagen per week en 24 uur per dag medische gegevens kunnen opvragen en versturen.
Daarom moet u een interne dan wel externe beheerder aanstellen voor het technische beheer van uw Goed Beheerd Zorgsysteem.
Als u een GBZ-aanvraag indient, wordt het aansluitproces op het Landelijk Schakelpunt door ons in gang gezet.
Nadat u de GBZ-aanvraag heeft ingediend, ontvangt u van het VZVZ Servicecentrum een gebruiksovereenkomst.
Met de ondertekening (door de wettelijk vertegenwoordiger) geeft u aan dat u akkoord gaat met de voorwaarden voor aansluiting op het Landelijk Schakelpunt.
Het Landelijk Schakelpunt is opgedeeld in regio's. Binnen die regio's (samenwerkingsverbanden) wisselen zorgverleners gegevens met elkaar uit. Bepaal in welke regio's u gegevens wilt uitwisselen voor uw patiënten.
Het VZVZ Servicecentrum informeert uw GBZ-beheerder over de benodigde stappen om uw feitelijke aansluiting tot stand te brengen. Uw GBZ-beheerder regelt vervolgens de aansluiting samen met uw leverancier. Neem contact op met het VZVZ Servicecentrum voor meer informatie en/of ondersteuning.
Meld u aan om deel te nemen aan Volgjezorg.nl. Uw patiënten kunnen u dan online toestemming geven om hun gegevens beschikbaar te stellen. Doe dit via VECOZO en kies na inloggen voor de optie Diensten - Opt-in - Beheren instellingen.
U zorgt ervoor dat de patiëntendossiers eenduidig en goed geregistreerd zijn. Als dat nodig is, schoont u bestanden op, zodat de gegevens die u gaat uitwisselen volledig en juist zijn. Huisartsen volgen bij de opbouw van en registratie in dossiers de ADEPD-richtlijn voor een optimale informatie-uitwisseling.
U kunt de dossiers aanmelden en opvragen.
Ook komt u nu in aanmerking voor de LSP-vergoedingen.
U heeft een taakverdeling voor de beheertaken afgesproken met uw ICT-leverancier en/of GBZ-beheerder.
Eindgebruikers weten waar ze terecht kunnen als ze problemen ervaren met de communicatie via het Landelijk Schakelpunt.
De GBZ-beheerder bekijkt dagelijks de dagrapportage van het Landelijk Schakelpunt en acteert hier zo nodig op.
U organiseert opleidingen voor uw medewerkers om hen voor te bereiden op het gebruik van het Landelijk Schakelpunt. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het instructiemateriaal van uw ICT-leverancier.
U maakt werkinstructies voor het aanmelden en opvragen van dossiers via het Landelijk Schakelpunt, inclusief het gebruik van UZI-middelen.
U heeft voldoende maatregelen getroffen voor risico’s bij gegevensuitwisseling. Bent u NEN7510-gecertificeerd dan kunt u aannemen dat dit voldoende is. Stem dit anders met uw leverancier af.