Over het LSP

Over het LSP

 1. Is het LSP een nationale standaard?
 2. Wat is het LSP?
 3. Welke informatie wordt opgeslagen in het LSP?
 4. Wie beheert het LSP?
 5. Wie kunnen het LSP gebruiken?
 1. Is het LSP een nationale standaard?

  De gegevensuitwisseling via het LSP vindt plaats op basis van internationale standaarden.

  Als u meer wilt lezen over de standaarden waar het LSP gebruik van maakt, kunt u de website van Nictiz raadplegen. Hier vindt u meer informatie over de inhoudelijke specificaties en technische standaarden van het netwerk en het LSP.

  Naar boven

 2. Wat is het LSP?

  Het LSP is het Landelijk Schakelpunt. Het biedt de mogelijkheid om via een beveiligd netwerk medische gegevens elektronisch uit te wisselen met andere zorgverleners. Via het LSP staan de medische gegevens direct tot uw beschikking, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

  Gegevens die op dit moment via het LSP worden uitgewisseld tussen huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen zijn:

  • Medicatiegegevens, waaronder verstrekte medicatie en medicatiebewaking.
  • Huisartswaarneemgegevens, waaronder de professionele samenvatting van het huisartsdossier en het waarneemretourbericht.

  Medische gegevens worden niet centraal opgeslagen in het netwerk van het LSP. Ze blijven bij de bron: het dossier bij de huisarts of apotheker.

  Naar boven

 3. Welke informatie wordt opgeslagen in het LSP?

  Het LSP registreert welke zorgverleners welke gegevens van welke patiƫnt (op basis van het BSN) beschikbaar hebben. Medische gegevens worden niet bij het LSP opgeslagen, maar blijven bij de bron: het dossier bij de huisarts of apotheker.

  Daarnaast wordt opgeslagen welke gegevens, op welk moment, door welke zorgverlener zijn opgevraagd.

  Naar boven

 4. Wie beheert het LSP?

  VZVZ beheert, onderhoudt en ontwikkelt de zorginfrastructuur van het LSP voor de uitwisseling van medische gegevens via het LSP. Het VZVZ Servicecentrum ondersteunt zorgverleners bij het aansluiten op en het gebruik van het LSP.

  Naar boven

 5. Wie kunnen het LSP gebruiken?

  Huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen kunnen op dit moment gebruikmaken van het LSP.

  Naar boven

Terug naar het overzicht