Voorlichtingsmateriaal

Wanneer u patiënten om toestemming vraagt voor het uitwisselen van hun medische gegevens, bent u verplicht hen voldoende te informeren. VZVZ stelt voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking. U kunt het materiaal hier zelf downloaden. Foldermateriaal kunt u ook bestellen via de webshop.

  • Foldermateriaal voor patiënten Voorlichtingsmateriaal bestellen
  • Toestemmingsformulieren
  • Standaard brieven
  • Promotiemateriaal


Foldermateriaal voor patiënten

Om u te ondersteunen bij de voorlichting aan patiënten over de opt-in registratie is een voorlichtingsfolder beschikbaar. Deze folder is ook geschikt voor laaggeletterden.

Brochure met toestemmingsformulier Voorkant invulbare folder

A5-folder met
toestemmingsformulier

Invulbare A5-folder
met toestemmingsformulier

Invul- & gebruiksinstructie folder

 

U kunt de folder gratis bestellen via de webshop.
 
De folder is ook digitaal als leaflet beschikbaar in de volgende talen:
 

Op deze leaflets kunt u uw eigen logo importeren. Hoe u dat doet leest u in >>deze<< handleiding. Wilt u geen logo opnemen? In de handleiding staat ook hoe u dit kunt verwijderen.

Toestemmingsformulieren

Indien u gebruik wilt maken van toestemmingsformulieren, kunt u deze hieronder downloaden. Formulieren kunt u voorzien van een eigen logo en d.m.v. een zogenoemde 'mail-merge' eenvoudig invullen met de NAW gegevens van uw patiënten. Hoe u dat doet leest u in deze handleiding. De opmaak en volgorde van de velden is bij alle formulieren gelijk. NB: De Arabische formulieren zijn alleen beschikbaar als PDF.

  • Enkelvoudig Toestemmingsformulier (voor huisarts of apotheker)  
(Nederlands / Engels / Arabisch (PDF) / Pools / Portugees / Spaans / Turks
 
  •  Toestemmingsformulier combinatie (voor het geven van toestemming aan meerdere zorgverleners) 
(Nederlands / Engels / Arabisch (PDF) / Pools / Portugees / Spaans / Turks)
 
  • Toestemmingsformulier wettelijke vertegenwoordiging (PDF / Word)

Informatiemateriaal voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen wisselen medische gegevens niet alleen uit via het Landelijk Schakelpunt, maar ook via andere systemen, zoals XDS. Voor iedere vorm van uitwisseling is toestemming van de patiënt nodig. Daarom heeft VZVZ een aantal hulmiddelen voor ziekenhuizen ontwikkeld. Dat zijn:

  • een generieke informatiefolder voor patiënten met daarin een toestemmingsformulier,
  • een gebruikershandleiding met uitgeleg over hoe de folder te gebruiken, welke gegevens ziekenhuizen / zorginstellingen zelf nog moeten toevoegen, en met welke zaken men rekening moeten houden, en
  • een voorlichtingsfilmpje.

Optin-in Toolkit voor ziekenhuizen

Bovenstaand materialen zijn ook als een ZIP-bestand te downloaden via onze WeTransfer-pagina.

Toestemmingskaartje

Speciaal voor apothekers heeft VZVZ toestemmingskaartjes ontwikkeld. Deze kaartjes worden in A6-formaat geleverd. Zo kunnen ze gemakkelijk in de medicijnzakjes worden meegegeven. De toestemmingskaartjes zijn in drie varianten beschikbaar:

Voorzijde kaartje Apotheek -
dienstapotheek
Apotheek -
huisarts
Apotheek


Vanwege de beperkte schrijfruimte op de kaartjes is het - om privacyjuridische redenen - verplicht de zorgverlenergegevens af te drukken. Voor dit item betaalt u daarom een tegemoetkoming in de kosten. Dit wijst zich vanzelf in de webshop. Lees voor deze manier van combinatie-toestemming vragen de instructie.

Standaard brieven

Wilt u uw patiënten informeren over het geven van toestemming voor de uitwisseling van medische gegevens door een brief te sturen?

Promotiemateriaal voor uw praktijkruimte of apotheek

Om het belang van het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens via het LSP onder de aandacht te brengen bij uw patiënten, heeft VZVZ promotiemateriaal ontwikkeld. Het promotiemateriaal is gratis te bestellen via bestelformulier.

Poster voor huisartsen

(formaat A2)

Poster voor apothekers

(formaat A2)

 

 

Animatieposter voor huisartsen
(formaat A2)

Animatieposter apothekers
(formaat A2)

Tabletalker
Toonbankdisplay

Tabletalker