
Gegevens uitwisselen
VG-instellingen kunnen via het Landelijk Schakelpunt medische gegevens van patiënten uitwisselen met andere zorgverleners. De Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) in de instelling kan de medicatiegegevens bij de apotheek van de patiënt inzien. Dat gaat om de medicijnen die aan de patiënten zijn verstrekt en gegevens over zijn intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA-gegevens). De AVG kan ook belangrijke medische gegevens uit het dossier dat hij bijhoudt over de patiënt, beschikbaar stellen voor de waarnemend huisarts op de huisartsenpost.
Wanneer?
Alleen als de patiënt daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven, kan de AVG deze gegevens beschikbaar stellen via het Landelijk Schakelpunt. Ook de apotheek van de patiënt kan zijn medicatiegegevens alleen delen met toestemming van de patiënt. Andere zorgverleners kunnen deze gegevens alleen raadplegen als dat nodig is voor de behandeling van de patiënt.
Waarom?
Met de informatie die de AVG deelt via het Landelijk Schakelpunt, kunnen waarnemend artsen op de huisartsenpost goede, veilige en snelle zorg verlenen. Want dankzij deze informatie zijn zij op de hoogte van de actuele gezondheidssituatie van de patiënt. En dankzij de medicatiegegevens van de apotheek kan de AVG in de instelling medicatiebewaking uitvoeren. Dat is de winst van de digitale uitwisseling van medische gegevens: een hogere kwaliteit van zorg.
LSP ICA
ICA staat voor Intoleranties, Contra-indicaties en Allergieën. Intoleranties en allergieën zijn 'overgevoeligheden': ze geven aan of een patiënt overgevoelig is voor bepaalde geneesmiddelen. Van een contra-indicatie is sprake als een patiënt vanwege een aandoening bepaalde geneesmiddelen niet mag gebruiken, of alleen onder bepaalde voorwaarden.
Het gebruik van medicijnen die conflicteren met de ICA-gegevens van een patiënt, kan ernstige complicaties tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners die medicatie voorschrijven en uitleveren, inzicht hebben in de meest recente ICA-gegevens van hun patiënten.
LSP ICA bundelt alle ICA-gegevens van een patiënt in één handig overzicht. Zorgverleners kunnen dit overzicht opvragen via het Landelijk Schakelpunt. De gegevens kunnen afkomstig zijn van de huisarts of van apotheken binnen hetzelfde samenwerkingsverband (regio). LSP ICA geeft ook aan van welke bron de ICA-gegevens afkomstig zijn.