Pilot Opvragen medische gegevens op de ambulance

De ambulanceregio’s Oost en IJsselland werken samen met Ambulancezorg Nederland, Enovation en VZVZ aan een oplossing om medische gegevens op te kunnen vragen op de ambulance. Dat is een belangrijke stap op weg naar gegevensuitwisseling in de acute zorg.
Tot op heden zijn medische gegevens van een patiënt niet beschikbaar op de ambulance. De zorgaanbieders op de ambulance behandelen over het algemeen voor hen onbekende patiënten die acuut zorg nodig hebben. Patiënten kunnen hun eigen situatie niet altijd zelf (volledig) beschrijven.
Er loopt nu een pilot om praktijkervaring op te doen met het opvragen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP), en om te bepalen in hoeverre en in welke situaties deze opvraging de zorgverlening op de ambulance ondersteunt. De resultaten van de pilot gebruiken wij om aanbevelingen te doen voor de sector over de wenselijkheid en aanpak van landelijke invoering.
Pilot
De pilot is opgedeeld in twee fasen. In de eerste fase wordt bestaande LSP-functionaliteit ingezet voor het opvragen van medicatiegegevens. In de tweede fase wordt de pilot uitgebreid met nieuwe functionaliteit: het opvragen van gegevens bij de huisarts.
Fase 1 - Medicatie en ICA
In fase 1 kunnen medicatieverstrekkingen en informatie over intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA) door de ambulance worden opgevraagd bij apotheken. Deze informatie wordt nu al veel gebruikt door (dienst)apotheken, (waarnemend) huisartsen en medisch specialisten in ziekenhuizen en andere instellingen. Met deze pilot komen deze gegevens ook beschikbaar op de ambulance. Alle technische en operationele voorbereidingen zijn afgerond om deze fase te kunnen starten, deze pilot zal gedurende de zomer (2020) lopen.
Fase 2 – Professionele samenvatting voor ambulance
In fase 2 kan de ambulance de medische voorgeschiedenis van de patiënt bij de huisarts opvragen. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met de opvraag die een huisartsenpost bij een huisarts doet. Het verschil is dat de ambulance een kleinere set gegevens opvraagt. Deze gegevens zijn specifiek afgestemd op de ambulancezorg (zie de factsheet ‘Uitleg PS voor ambulance’). De verwachte pilotperiode is voorjaar 2021.
Gegevensuitwisseling in de acute zorg
De uitwisseling van gegevens tussen zorgaanbieders in de acute zorg staat al lange tijd hoog op de agenda van zorgaanbieders. Welke gegevens uitgewisseld moeten worden en tussen welke zorgaanbieders, is afgestemd met alle betrokkenen in de acute zorg en vastgelegd in de Richtlijn ‘gegevensuitwisseling huisarts – huisartsenpost – ambulancedienst – afdeling spoedeisende hulp’ (2014). Een klein aantal uitwisselingen is al geïmplementeerd. Soms regionaal en voor een aantal uitwisselingen lopen pilots. De andere zijn opgenomen in een landelijk programma.
Het kunnen beschikken over medische gegevens is essentieel voor zorgverlening op maat, ook in acute zorgsituaties. Huisartsen en ziekenhuizen ontvangen al actuele medische informatie over de patiënt van de ambulancezorg, met als doel de overdracht aan de volgende schakel van de zorgketen te verbeteren. Straks krijgen ook ambulanceverpleegkundigen op veilige wijze toegang tot relevante medische informatie over de patiënt, zodat ook in de acute fase nog betere zorg kan worden verleend.
Toestemming
Uiteraard zijn via het Landelijk Schakelpunt alleen gegevens beschikbaar van patiënten die toestemming hebben gegeven voor het delen van hun gegevens.
Samenwerking
De pilot is een gezamenlijk project van Ambulancezorg Nederland, Ambulance IJsselland, Ambulance Oost, Enovation en VZVZ. Daarnaast zijn ook ZN, Nictiz, ZNO, Acute Zorg Euregio, Netwerk Acute Zorg regio Zwolle en LHV Kring Twente betrokken bij de pilot.
Meer info
Wilt u meer weten over de pilot? Dan kunt u een e-mail sturen naar de projectleider van VZVZ, Nienke Wagenaar via wagenaar@vzvz.nl.