Spoedverwijzing HAP-SEH

VZVZ heeft deze zomer (2020) twee pilots met een nieuwe zorgtoepassing succesvol afgerond. Het gaat om het versturen van spoedverwijzingen vanuit de huisartsenpost (HAP) naar de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis. De uitwisseling van deze informatie gaat via het Landelijk Schakelpunt (LSP), waar alle HAP’en en ziekenhuizen op zijn aangesloten.
Leveranciers CGM, Topicus en Chipsoft hebben samen met een tweetal combinaties van HAP en SEH veel werk verzet om in deze pilots de digitale spoedverwijzing in de praktijk te beproeven.
Daarmee volgen deze partijen de eisen van het kwaliteitskader spoedzorg, dat stelt dat alle patiëntgegevens tussen de verschillende aanbieders van spoedzorg elektronisch uitgewisseld moeten worden.
Succesvolle afronding pilots opmaat voor landelijke uitrol
De HAP’en en SEH’s die aan de pilot hebben deelgenomen ervaren de spoedverwijzing van grote toegevoegde waarde in het zorgproces. Het maakt de zorg efficiënter en zorgt dus voor minder vertraging en dubbel werk.
Nu de pilots succesvol zijn afgerond is de weg vrij om deze zorgtoepassing landelijk uit te rollen.
Dat betekent dat op termijn alle huisartsenposten met Topicus HAP of CGM Callmanager kunnen gaan uitwisselen met een SEH met ChipSoft HiX. Binnenkort komt deze zorgtoepassing ook beschikbaar voor SEH's die werken met AZNConnect van leverancier iHomer. Hiervoor wordt momenteel in Groningen onder begeleiding van VZVZ de 1e implementatie gerealiseerd.
Ook aansluiten?
Wilt u ook de Spoedverwijzing via het LSP gebruiken? Neemt u dan contact op met uw softwareleverancier om na te gaan of/wanneer dat mogelijk is voor uw informatiesysteem. Voor ondersteuning bij de implementatie en de voorbereiding daarop kunt u terecht bij uw VZVZ adviseur.
Over de pilot
Doel van de pilot
In de pilots worden gegevens van patiënten die van de HAP naar de SEH worden verwezen digitaal en gestructureerd verstuurd. Dat betekent dat wanneer de huisarts een patiënt naar de SEH verwijst, de gegevens van de HAP direct in het EPD van de SEH komen en gestructureerd in de patiëntencontent van het EPD inzichtelijk zijn, evenals de metingen die op de HAP zijn uitgevoerd. Het verwijzen via papier en het overnemen van gegevens van papier of pdf behoren hiermee tot het verleden.
Elke pilot duurt drie maanden. Daarna wordt de uitwisseling geëvalueerd. Als uit de evaluatie een positief advies volgt, dan stellen de deelnemende leveranciers de nieuwe mogelijkheid tot uitwisseling tussen HAP’en en SEH’s breder beschikbaar.
De opgedane ervaringen worden gebruikt om ook andere zorgaanbieders te ondersteunen bij het digitaliseren van de verwijzing van de HAP naar de SEH én om uiteindelijk tot een succesvolle landelijke uitrol te komen.
Nieuwe stap in verdere digitalisering spoedzorg Medrie & Saxenburgh Röpcke-Zweers
HAP Medrie en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis zijn op 15 juli 2020 als eerste gestart met de pilot in de regio Hardenberg. Samen met CGM, ChipSoft en VZVZ, hebben HAP Medrie en het Saxenburgh Röpcke Zweers Ziekenhuis in relatief korte tijd alles in gereedheid kunnen brengen voor de pilot. Het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis ontvangt vooraankondigingen en overdrachten vanuit de ambulance al twee jaar digitaal. Met deze pilot willen zij de digitalisering verder doorvoeren om zo het hele verwijsproces naar de SEH zo efficiënt en veilig mogelijk te maken. Indien er een verwijzing via HAP Medrie gevolgd wordt door een ambulancerit zullen beide aankondigingen tegelijk inzichtelijk zijn in het EPD.
Tweede pilot: HAP Oost Brabant en de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
In april zijn de voorbereidingen begonnen om ook de uitwisseling tussen een ‘Topicus HAP’ en een ‘ChipSoft-ziekenhuis’ te beproeven. VZVZ heeft deze pilot voorbereid samen met de HAP Oost Brabant en de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de leveranciers en het RZCC. De pilot is 1 september 2020 gestart.
Extra impuls voor programma ‘Gegevensuitwisseling in de Acute Zorg’
Deze pilot sluit aan bij het nieuwe programma ‘Gegevensuitwisseling in de Acute Zorg’ dat VZVZ samen met Nictiz voorbereidt in opdracht van InEen en de Patiëntenfederatie. Dit programma is bedoeld om gecoördineerd versnelling aan te brengen in de vele projecten die nu lopen ten behoeve van de acute zorg.