
Veelgestelde vragen

1. Wat is ZORG-AB?
ZORG-AB staat voor ZORGADRESBOEK: maakt de zorg veilig en snel digitaal bereikbaar.
De zorg is een cruciale en grote sector van onze maatschappij. Dagelijks werken tienduizenden professionals aan de gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen in Nederland. Kenmerkend voor de zorg in ons land is dat het een keten is van mensen en partijen die de zorg voor individuele burgers realiseren. Digitale uitwisseling van gegevens, informatie en kennis zijn cruciaal voor de dagelijkse praktijk van alle spelers in de zorg. Dat moet dan wel op praktische, veilige en betrouwbare manier gebeuren. Want het gaat om de gezondheid én de privacy van mensen. Het in 2020 geïntroduceerde uitgebreide zorgadresboek, of kortweg ZORG-AB, voorziet in de behoefte aan één betrouwbare en actuele bron met gedetailleerde adresgegevens van zorgaanbieders en zorgverleners.
Er is in de zorg al veel geregeld op het gebied van informatiesystemen; goed beveiligde elektronische patiëntendossiers, databestanden en -communicatie en officiële registers van bevoegde professionals. Zorgverleners beschikken echter niet over een gemeenschappelijke gids waarin alle zorgaanbieders te vinden zijn, compleet met alle gegevens, zoals statutaire- en gevelnamen, URA- en/of AGB-codes en elektronische adressen/services die nodig zijn voor de uitwisseling van medische gegevens en het optimaliseren van administratieve processen. Met ZORG-AB is iedereen in de zorg gemakkelijk en veilig vindbaar en bereikbaar op basis van actuele en correcte gegevens. Dankzij ZORG-AB kunnen zorgaanbieders elkaar goed vinden en medische gegevens over de patiënt en kennis over het betreffende specialisme digitaal met elkaar uitwisselen. Ook kunnen burgers in hun Persoonlijke Gezondheid Omgeving (PGO) gegevens vinden die zij op dat moment willen inzien rond de zorg van zichzelf of naasten, mits daartoe de benodigde toestemming is verleend.
De voordelen van één volwaardig digitaal zorgadresboek in Nederland zijn duidelijk. ZORG-AB bevat naast noodzakelijke contactinformatie, ook allerlei technische informatie om computers en applicaties met elkaar te kunnen verbinden. Zo zorgt ZORG-AB ervoor dat:
- alle benodigde informatie om elektronische communicatie mogelijk te maken op één plek staat;
- zorgpartijen snel en accuraat met elkaar kunnen communiceren;
- alle zorgpartijen het ZORG-AB kunnen gebruiken, ongeacht de infrastructuur die voor de uitwisseling van medische gegevens wordt gebruikt.
2. Wat is de planning van de implementatie van ZORG-AB?
ZORG-AB is sinds begin 2017 beschikbaar ten behoeve van zorgprocessen rond het Landelijk Schakelpunt (LSP). Nog niet alle geregistreerde zorgaanbieders maken echter al gebruik van het LSP. Vanaf juli 2020 is een goed gevuld ZORG-AB beschikbaar met daarin alle actieve zorgaanbieders. Daarnaast is dan een gedegen datamanagement-proces ingericht met ondersteuning van een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Met behulp van dit zogeheten ZORG-AB Integratie Proces (ZIP) hebben we dan de formele registers samengebracht in ZORG-AB op basis van speciaal hiertoe opgestelde business rules.
In het 3e kwartaal 2020 wordt ook de MedMij-ZAL ontsloten naar ZORG-AB, waarna het eveneens kan worden bevraagd via het Internet. Uiterlijk aan het eind van het 2e kwartaal kunnen ook niet-LSP-leden gebruik gaan maken van ZORG-AB.Tot slot zullen we in het 3e kwartaal 2020 ervoor zorgdragen dat ZORG-AB ingezet kan worden binnen de Mitz-dienstverlening. Ook kunnen in deze fase meerdere bronnen worden ontsloten naar ZORG-AB.
Terwijl we in 2020 het fundament verder verstevigen kunnen zorgaanbieders en zorgverleners via hun softwareleverancier natuurlijk al gewoon ZORG-AB intensief gaan gebruiken.
3. Waar kan ik ZORG-AB vinden?
ZORG-AB wordt door VZVZ beschikbaar gesteld aan de zorgaanbieders via hun softwareleverancier. De softwareleveranciers zorgen voor de koppeling tussen de betreffende zorgapplicatie en ZORG-AB. Op onze website van treft u alle benodigde informatie aan.
4. Wie mag en kan ZORG-AB gebruiken?
ZORG-AB is ‘onzichtbaar’ geïntegreerd met de XIS- en PGO-applicaties die de zorgaanbieders en zorgverleners gebruiken. Binnen deze applicaties zorgen de meegeleverde API’s voor de juiste koppeling met ZORG-AB.
Zorgaanbieders, zorgverleners en de burgers krijgen via de door hen gebruikte applicaties toegang tot ZORG-AB, waarbij een gelaagdheid is aangebracht voor wat betreft de informatie die kan worden geraadpleegd. Zo mag een burger geen persoonlijke gegevens zoals een privé e-mailadres of een mobiel nummer van een zorgverlener opvragen in de PGO, waarbij de ZORG-AB-functionaliteit verborgen is achter deze applicatie. ZORG-AB is veilig ingericht met een zogenaamde gelaagde autorisatiestructuur.
5. Wat zijn de kosten van ZORG-AB?
De functionaliteit is door VZVZ kosteloos aan de XIS leverancier ter beschikking gesteld. U hoeft de XIS leverancier dus ook niet hiervoor te betalen. ZORG-AB wordt geïntegreerd binnen de business applicatie van uw XIS/PGO-leverancier.
6. Kan de burger ZORG-AB raadplegen?
Ja, mits de PGO-leverancier de koppeling met ZORG-AB heeft gemaakt. De burger heeft niet rechtstreeks toegang tot het ZORG-AB. Ook is ZORG-AB bevraagbaar voor het toekomstige Mitz-platform voor toestemmingen en via die weg dus ook voor de burger.
7. Hoe aanmelden bij ZORG-AB?
XIS- en PGO-leveranciers kunnen zich via een aansluitformulier aanmelden bij VZVZ om de benodigde tooling en documentatie voor aansluiting op ZORG-AB op te vragen. Hiermee kan de softwareleverancier ZORG-AB inbedden in de relevante zorgprocessen. Dit aansluitformulier treft u aan via deze link: https://www.vzvz.nl/ict-dienstverleners/ZORG-AB
Via het beveiligde Goedbeheerd Zorgnetwerk (GZN) kunnen zorgaanbieders ook gegevens muteren in ZORG-AB, maar dit geldt alleen voor die gegevens die niet uit een officieel register komen zoals de VZVZ gebruikersadministratie, het UZI-register en de Vektis AGB Services. Het auteurschap van die mutaties ligt daarna bij de zorgaanbieder en/of zorgverlener.
8. Welke professionals en organisaties vind je in ZORG-AB?
Alle zorgaanbieders die geregistreerd staan in de VZVZ-gebruikersadministratie, het UZI-register en de Vektis AGB Services zijn opgenomen in ZORG-AB.
9. Welke gegevens zitten in ZORG-AB?
Indien deze gegevens beschikbaar zijn gesteld, kunt u de zorgverleners vinden en bij welke organisatie(s) zij werken. Een zorgverlener kan immers bij meerdere zorginstellingen actief zijn. Ook kan zijn/haar aanwezigheid/beschikbaarheid worden opgenomen. Conform het IHE-model worden de Electronic Services opgenomen zoals de verschillende veilige e-mail adressen, applicatie-ID’s, gegevensdiensten, endpoints, systeemrollen, versionering van de diverse bouwstenen, certificaten, telecom-gegevens, etc. In de gebruikershandleiding vindt u het datamodel met alle huidige mogelijkheden. Mocht in de toekomst blijken dat dit datamodel niet toereikend is voor een nieuwe use case, dan wordt de impact van deze gewenste wijziging bepaald en indien mogelijk ook ontwikkeld en ter beschikking gesteld.
10. Samenwerkende partijen in ZORG-AB
ZORG-AB wordt gefaciliteerd en beheerd door VZVZ, maar de basisvulling is gerealiseerd door een samenvoeging van de Vektis AGB Services, de VZVZ-gebruikersadministratie en het UZI-register. Daarnaast kunnen extra bronnen ontsloten worden naar ZORG-AB zoals de MedMij-ZAL, eZorg berichtenservice en zorgmessenger, eNovation Zorgmail, Zivver en Siilo gegevens, mits deze worden aangeleverd met een duidelijke identificator zodat de juiste gegevens ook bij het juiste adres opvraagbaar zijn.
11. Wie is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van ZORG-AB?
VZVZ is verantwoordelijk voor de 24/7 beschikbaarheid van ZORG-AB. Uiterlijk eind 3e kwartaal 2020 is ZORG-AB uitgerust met een uitwijkfaciliteit, waarna een beschikbaarheid van 99,982% gegarandeerd kan worden. Eenzelfde hoge beschikbaarheid als voor het Landelijk Schakelpunt (LSP).
12. Actuele informatie in ZORG-AB
De actualiteit van de informatie in ZORG-AB is afhankelijk van de bronsystemen. Vanaf de start van ZORG-AB zullen mutaties dagelijks worden verwerkt. Het is dus van belang dat zorgaanbieders en zorgverleners hun adresinformatie actueel (laten) houden in de genoemde bronsystemen.
13. Wat zijn de endpoints voor toegang tot de test- en productieomgeving van ZORG-AB?
Hoe de verbinding met ZORG-AB tot stand kan komen, is ook opgenomen in de ZORG-AB Gebruikershandleiding. Indien u wilt aansluiten, verzoeken wij u vriendelijk het aansluitformulier door uw XIS-leverancier te laten invullen. Dit formulier is ook te vinden op onze website: https://www.vzvz.nl/ict-dienstverleners/ZORG-AB
14. Welke overeenkomsten moeten wij tekenen om ZORG-ID te kunnen gebruiken?
Ongeacht of u al een LSP Deelnameovereenkomst heeft getekend, moet u het aanvraagformulier voor ZORG-AB invullen en ondertekenen.
AORTA/LSP deelnemers: XIS-leveranciers die al een Deelnameovereenkomst hebben getekend, moeten het volgende doen:
- Aanvraagformulier invullen en tekenen, welke verwijst naar de Deelnameovereenkomst en 6 Bijlagen.
Niet-AORTA/LSP deelnemers: XIS-leveranciers die geen Deelnameovereenkomst hebben getekend, moeten het volgende doen:
- Aanvraagformulier invullen en tekenen, welke verwijst naar het Hoofddocument Acceptatie en 8 Bijlagen.
15. Hoe is de veiligheid van de data in ZORG-AB geregeld?
ZORG-AB staat binnen het beveiligde GoedBeheerdZorgnetwerk (GBZ) en wordt jaarlijks geaudit en goed bevonden. Een Privacy Impact Assessment is gedaan. De vulling is vanuit de bronsystemen gerealiseerd en met elke bronleverancier is een overeenkomst afgesloten op basis van de passende grondslag.
De XIS/PGO-leveranciers worden geaccepteerd op basis van de testresultaten. Deze leveranciers hebben ook een Acceptatieovereenkomst inclusief onder andere Verwerkersovereenkomst getekend. Zowel de softwareleverancier als de hostingpartij voldoen aan alle gestelde kwalificaties, certificaten en andere relevante beoordelingen.
16. Technisch probleem met ZORG-AB?
Zorgaanbieder: Neem contact op met uw XIS/PGO-leverancier.
XIS-leverancier: Neem contact op met DXC via:
- e-mail: servicedesk-nl@csc.com of
- telefoon: +31 (0)800 0900 057
17. Functionele vraag/probleem met ZORG-AB?
Zorgaanbieder: Neem contact op met uw XIS/PGO-leverancier.
XIS-leverancier: Neem contact op met VZVZ via:
- e-mail: zorg-ab@vzvz.nl of
- telefoon: +31 (0)70 317 3492
18. Wat is de laatste release van ZORG-AB?
ZORG-AB start met versie 2.6.3 per 23 juli 2020. De voorgaande versies zijn onder de productnaam ZAB (ZorgaanbiedersAdresBoek) uitgegeven. Op onze website treft u altijd de laatste versie aan: https://www.vzvz.nl/ict-dienstverleners/ZORG-AB
19. Hoe is het ZORG-AB platform opgebouwd?
ZORG-AB komt met een HL7 FHIR- en Native REST interface. ZORG-AB is gebouwd op het InterSystems Caché database management system.
Rond oktober 2020 is ZORG-AB redundant uitgevoerd en kan vanaf dat moment een beschikbaarheid van 99,982% worden verwacht. De functionaliteit van ZORG-AB ligt vast in de Gebruikershandleiding, welke beschikbaar wordt gesteld via onze website: https://www.vzvz.nl/ict-dienstverleners/ZORG-AB
20. Heeft u overige vragen?
Indien u vragen heeft die niet in deze FAQ zijn behandeld, kunt u contact opnemen met:
- zorg-ab@vzvz.nl
- Marcel Settels, product owner ZORG-AB, marcel.settels@vzvz.nl
- Martijn van Rijnsbergen, testcoördinator ZORG-AB, martijn.van.rijnsbergen@vzvz.nl
- Reggie de Jong, programma manager ZORG-AB, reggie.de.jong@vzvz.nl