“Altijd de juiste zorg, waar je ook bent"; Apotheker Renate Bosma over het belang van landelijke medische gegevensuitwisseling via het LSP
Van papier naar digitaal gemak én veiligheid
“In het begin deden we alles op papier of via de fax,” vertelt Renate. “Nu zijn we dankzij het Landelijk Schakelpunt (LSP) in staat om snel en veilig medicatiegegevens uit te wisselen met andere zorgverleners. Dat bespaart tijd, vermindert fouten en verhoogt de veiligheid voor de patiënt. Onlangs konden we zo voorkomen dat iemand een medicijn kreeg waarvoor hij allergisch was. Dat soort momenten bevestigen voor mij waarom dit zo belangrijk is. Een politheek in het ziekenhuis ziet nu direct welke medicijnen iemand gebruikt en welke contra-indicaties er zijn. Dat is essentieel, want de patiënt moet zich altijd goed geholpen en veilig voelen.”
Grenzeloze zorg, overal in Nederland
Renate benadrukt het belang van landelijke dekking: “Het is nodig dat in heel Nederland het medicatiedossier opvraagbaar én aanvulbaar is. Stel, een patiënt is op vakantie in Limburg en is zijn metoprolol vergeten. Dan is het fijn als hij het ter plekke kan ophalen. Of als een andere apotheek kan zien dat iemand intolerant is voor een antibioticum zoals Ciprofloxacine. Dat bevordert de patiëntveiligheid én zorgt voor een onbezorgde vakantie.”
In de praktijk merkt Renate dagelijks het verschil: “Wij ontvangen veel vakantiegangers – zo’n twee tot drie passanten per dag – waarvoor we regelmatig medicatiedossiers opvragen. Het is fijn als we de medicatiegegevens kunnen opvragen.”
Ruimte voor verbetering
Ondanks de vele voordelen ziet Renate nog verbeterpunten voor het LSP. “Ik zou graag zien dat ook de GGZ-instelling in onze regio wordt aangesloten, zodat we psychische medicatie kunnen inzien. Nu kan ik niet zien wat de psychiater heeft voorgeschreven, terwijl die middelen vaak interacties hebben met andere medicatie. Ook methadon is niet zichtbaar via het LSP en de psychiater kan niet zien wat andere artsen voorgeschreven hebben. Het zou tevens mooi zijn als ook ziekenhuizen participeren.”
Toestemming en betrokkenheid van de patiënt
Patiënten spelen een actieve rol: “Toestemming voor het delen van gegevens vragen we bij de balie en bij inschrijving op de website."
Innovatie en advies
Haar apotheek loopt graag voorop: “Wij waren een van de eerste apotheken met een track-and-trace-systeem en een Servilocker, waarmee patiënten medicijnen veilig kunnen ophalen. Daarnaast kunnen patiënten via de app afspraken maken voor een medicatiebeoordeling of inhalatie-instructie.”
Tot slot heeft Renate Bosma een duidelijke boodschap voor haar collega-apothekers:
“Zorg ervoor dat de medicatiedossiers van je patiënten altijd op orde zijn en dat de NAW-gegevens compleet en actueel zijn. Het goed bijhouden van deze basisinformatie is essentieel voor een snelle, veilige en betrouwbare uitwisseling van gegevens. Zeker nu steeds meer mensen onderweg zijn en we dagelijks veel passanten en vakantiegangers ontvangen, voorkomt een up-to-date dossier fouten en vertragingen. Alleen samen kunnen we zorgen voor optimale en veilige farmaceutische zorg- en bijdragen aan betere gezondheid in Nederland!”