Twiin

Twiin

De juiste informatie, op de juiste plek op het juiste moment voor zorgverlener en patiënt
Twiin is een samenwerkingsverband waarin zorgaanbieders, leveranciers en partners werken aan het Twiin Afsprakenstelsel. Door heldere afspraken te maken kunnen zorgaanbieders sneller implementeren en opschalen naar landelijk veilige beschikbaarheid van gegevens. Dit is belangrijk voor betere zorg voor de patiënt, om de administratieve last van zorgaanbieders te verlichten en te voorkomen dat kostbare tijd van zorgverleners verloren gaat aan het zoeken van de juiste gezondheidsgegevens.
Vertrouwensmodel Twiin
De rol van VZVZ

Hoe werkt Twiin

Het Twiin Afsprakenstelsel bevat een generiek deel met daarin onder andere het vertrouwensmodel en een technische kern. Het vertrouwensmodel is de basis voor veilige en betrouwbare landelijke elektronische uitwisseling en beschikbaarheid van medische gegevens. Het vertrouwensmodel beschermt het beroepsgeheim van de zorgverlener en de privacy van de patiënt bij de uitwisseling van gezondheidsgegevens. Door te voldoen aan het vertrouwensmodel wordt een veilige uitwisseling gewaarborgd, ook al vindt dit tussen knooppunten van verschillende infrastructuren plaats.

De technische kern bevat generieke uitwisselpatronen die ingezet kunnen worden voor één of meer zorgtoepassingen, zoals bijvoorbeeld Basisgegevensset Zorg of Beeldbeschikbaarheid. De implementatiewijzers voor deze zorgtoepassingen staan in het specifieke deel van het afsprakenstelsel. Deze maken gebruik van het generieke deel van het Twiin Afsprakenstelsel en maken deze specifiek in de context van de zorgtoepassing.

Samenwerkende partijen

Zorgverzekeraars Nederland

Financier

RSO Nederland

Voor wie is dit beschikbaar?

Medisch-specialistische zorg
ICT-dienstverleners

Aan de slag met Twiin

Met het afsprakenstelsel kunnen zorgaanbieders, leveranciers en partners vandaag aan de slag met implementatie en daarmee de basis te leggen voor landelijke databeschikbaarheid. Door gebruik van het Twiin Afsprakenstelsel kan iedereen aan de hand van één en dezelfde deelnemersovereenkomst veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen.
Twiin heeft hiervoor een groeipad opgesteld, omdat niet alle zorgaanbieders al voldoen aan de volledige set van eisen van het Twiin Afsprakenstelsel. Het groeipad zorgt ervoor dat lokaal of regionaal gestart kan worden met implementeren en uitwisselen. Wanneer men aan alle eisen van het stelsel voldoet wordt landelijke databeschikbaarheid mogelijk.

Naar het afsprakenstelsel
Partners

Zorgtoepassingen binnen Twiin

Afgerond
Programma

Programma Janus

Het beschikbaar stellen en opvragen van medische gegevens is aan strikte regels gebonden om de veiligheid en privacy goed te beschermen. De wijze waarop deze regels worden geïnterpreteerd en geïmplementeerd zijn niet uniform. In de zorgsector richten zorgorganisaties de autorisaties voor toegang tot de medische gegevens van patiënten verschillend in. Dit maakt het uitwisselen van medische gegevens via uitwisselsystemen niet eenvoudig, en soms zelfs onmogelijk. Het Informatieberaad (IB) van 30 november 2020 (besluit B27-04) heeft daarom aan VZVZ de opdracht verstrekt om landelijke autorisatieafspraken op te stellen, op basis waarvan zorgaanbieders en zorgverleners met vertrouwen veilig informatie kunnen beschikbaar stellen en uitwisselen. VZVZ heeft hiervoor het programma Janus ingericht. Vanuit het IB zijn 3 bestuurders als gedelegeerd opdrachtgever afgevaardigd in de stuurgroep van het programma. Vanuit ZN zijn middelen beschikbaar gesteld voor de eerste fase van de uitvoering.
In uitvoering
Project

AORTA-on-FHIR

De standaard voor informatie-uitwisseling verschuift meer en meer richting HL7 FHIR. Vooralsnog voornamelijk waar het communicatie met de patiënt betreft, maar ook waar met apps gewerkt wordt. De behoefte aan HL7 FHIR voor uitwisseling tussen zorgaanbieders komt snel dichterbij. Nu al geven innovatieprogramma’s en ook leveranciers van zorginformatiesystemen (XIS-leveranciers) duidelijk aan dat zij liever nieuwe ontwikkelingen op basis van HL7 FHIR doen. Het is dus zaak dat het AORTA-afsprakenstelsel en daarbinnen het LSP zich aanpast en ook deze nieuwe HL7-standaard gaat ondersteunen.
Afgerond
Project

Faexit

Het gebruik van de fax in de zorg is achterhaald. Het programma Faexit is er op gericht om andere, veiliger en minder foutgevoelige gegevensuitwisseling in de zorg te bewerkstelligen.

Ondersteuning

Programmateam Twiin