Afbeelding
ZorgBericht

ZorgBericht

Met ZorgBericht kunnen zorginstellingen die zijn aangesloten op het Twiin Portaal onderzoeken delen met de patiënt of zorgverleners zonder dat zij aangesloten hoeven te zijn op het Twiin Portaal.

Een voorwaarde hiervoor is dat de verzendende zorginstelling de nieuwe versie van het Twiin Portaal (2021 release) heeft geïnstalleerd, en ZorgBericht heeft ingericht. Een ZorgBericht is een bestand dat met dezelfde veiligheidswaarborgen kan worden verstuurd die het Twiin Portaal biedt bij uitwisseling tussen aangesloten zorginstanties, met daarin onderzoeken van de patiënt voor de patiënt.

Waarom ZorgBericht?

ZorgBericht is ontwikkeld als doel om radiologische onderzoeken en verslagen op een laagdrempelige wijze met de patiënt en zorgverlener te kunnen delen, zonder dat zij aangesloten hoeven te zijn op het Twiin Portaal. Momenteel worden deze onderzoeken nog op DVD aan de patiënt meegegeven of per post verstuurd aan instellingen zonder aansluiting.

ZorgBericht maakt het voor een brede doelgroep mogelijk om radiologische onderzoeken en verslagen te ontvangen. Omdat voor het ontvangen van een ZorgBericht geen 2-factor-authenticatie op basis van het BSN (DigiD) wordt gebruikt, maar op basis van het bij de zorginstelling bekende e-mailadres en telefoonnummer, worden personen zonder BSN niet uitgesloten. Denk hierbij aan toeristen of asielzoekers. Op deze manier kunnen zij toch op een veilige manier hun radiologische onderzoeken en verslagen digitaal ontvangen.

Voor wie is ZorgBericht?

ZorgBericht is op de eerste plaats ontwikkeld om het de patiënt zo makkelijk mogelijk te maken, zodat de patiënt zich niet druk hoeft te maken om het meenemen van zijn onderzoeken. Daarnaast is ZorgBericht ook erg handig voor zorginstellingen die niet op frequente basis gebruik maken van uitwisselen van onderzoeken en daardoor niet aangesloten zijn op het Twiin Portaal, maar wél onderzoeken van patiënten nodig hebben.

De link kan meerdere keren gedeeld worden, zowel met de patiënt als de zorgverlener. Deze kunnen tegelijk de beelden opvragen. 

Benieuwd welke instellingen nog meer gebruik maken van ZorgBericht? Dat kunt u in dit overzicht zien.

Hoe ontvang ik een ZorgBericht?

ZorgBerichten ontvang je van de zorginstelling die het onderzoek heeft verricht (en zijn aangesloten op het Twiin Portaal inclusief ZorgBericht). Op het moment dat een patiënt aangeeft de eigen beelden te willen bekijken of doorsturen, ontvangt de patiënt een ZorgBericht per e-mail. Voor een zorgverlener zonder eigen aansluiting op het Twiin Portaal werkt dit op een soortgelijke manier.

De zorginstelling verstuurt vervolgens het ZorgBericht. Hiervan ontvangt de ontvanger een link in zijn of haar e-mail. Vervolgens:

  1. Log je in;
  2. Accepteer je de gebruikersvoorwaarden;
  3. Voer je de 2-staps-verificatie uit (ontvangen van een inlogcode op de mobiele telefoon);
  4. Bekijk je de onderzoeken: je kunt de onderzoeken bekijken en downloaden;
  5. LET OP: je hebt 14 dagen de tijd om de onderzoeken te bekijken. Na deze periode zijn de bestanden niet meer beschikbaar.

Voor een uitgebreide handleiding, zie onderstaande pdf ‘instructie patiënt ZorgBericht’.