Interviews en verhalen uit de praktijk
Hun verhalen leest u hier.
AORTA: nieuwe ontwikkelingen voor meest volwassen afsprakenstelsel
AORTA is inmiddels uitgegroeid tot het meest volwassen afsprakenstelsel in de zorg. Het door VZVZ beheerde stelsel ligt aan de basis van veel vormen van gegevensuitwisseling in de Nederlandse gezondheidszorg. Veel gemeenschappelijke voorzieningen binnen het Landelijk Schakelpunt (LSP) – zoals het Zorgadresboek – leunen op de in AORTA gemaakte afspraken. En met AORTA on FHIR is het afsprakenstelsel in staat om uitwisseling op basis van de internationale standaarden HL7 versie én diens opvolger FHIR te ondersteunen.
Joris Smits, VZVZ directeur operations & stelselregie, vertelt waar AORTA nu staat en wat er voor de komende jaren te verwachten is. In een aantal aparte kaders belichten we daarnaast de relaties tussen AORTA en een aantal belangrijke programma’s, voorzieningen en standaarden.
“AORTA is de ‘best practice’ van VZVZ”
Bijna 7000 zorgaanbieders verspreid over heel Nederland gebruiken het AORTA-afsprakenstelsel. Waarom? Omdat ze op een veilige manier gegevens willen uitwisselen. Bijvoorbeeld om medicatiefouten te voorkomen. Maar wat is een ‘afsprakenstelsel’ eigenlijk? En hoe werkt het? Joris Smits, directeur Operations bij VZVZ, geeft antwoord.
Het hoe en waarom van gemeenschappelijke voorzieningen
De afsprakenstelsels die VZVZ met haar stakeholders ontwerpt zijn altijd decentraal: deelnemers doen mee met hun eigen systeem. Maar vaak is een volledig decentrale opzet niet afdoende. In de praktijk blijkt dat er gemeenschappelijke voorzieningen nodig zijn. VZVZ zorgt dat die gemeenschappelijke voorzieningen er komen. “Niet omdat we dat willen, maar omdat het afsprakenstelsel anders niet werkt”, zegt Joris Smits, directeur Operations bij VZVZ. Een interview over het hoe en waarom.