Actueel

12 April 2023

De week van de medicatieveiligheid in Rijnstate

De week van 5 t/m 11 oktober 2022 stond in Rijnstate, locatie Arnhem, in het teken van “de week van de medicatieveiligheid”. Medewerkers, specialisten en patiënten konden hun kennis rondom dit thema vergroten door middel van o.a. workshops, informatie via intranet en mail. Voor patiënten stonden er stands in de centrale hal met verschillende onderwerpen. De patiënten kregen bij de Volgjezorg-stand meer informatie over het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens.

Kwaliteit van zorg

Marjolein Geleedst-de Vooght, poliklinisch apotheker, en Margreet Filius, gevestigd apotheker van de ziekenhuisapotheek en poli-apotheek, zijn de initiatiefnemers van de Volgjezorg-stand. “We vinden het belangrijk dat de patiënt toestemming heeft gegeven zodat we de medische gegevens in onze apotheek kunnen opvragen. Iedereen die bij de poli-apotheek komt toetsen we in het systeem of er al toestemming is gegeven“, geeft Marjolein aan. “Het beschikbaar hebben van de medische gegevens bevordert de kwaliteit van zorg.”

Verschillende reacties

Fleur Spijker volgt de opleiding apothekersassistente bij ROC Nijmegen. Zij is laatstejaars. In de Week van de medicatieveiligheid heeft zij ook de Volgjezorg-stand bemand. “Ik kreeg heel veel verschillende reacties van patiënten. Zo vertelde een patiënt dat ze heel blij was dat ze bij de spoedeisende hulp direct haar medische gegevens wisten. En dat kwam doordat zij al haar toestemming had gegeven.

Veel oudere mensen willen trouwens weten hoe de toestemming precies in elkaar zit. Als je het dan uitlegt dan gaan ze al snel akkoord en vullen ze het formulier in. Ook was er een patiënt die het eigenlijk raar vindt dat we hier nog moeten staan. Dat nog niet iedereen toestemming heeft gegeven.”

Witte jas

Margreet vult hierop aan dat de meeste mensen haast hebben want ze hebben een afspraak in het ziekenhuis. “Het zijn vaak korte gesprekken. De patiënten nemen over het algemeen wel het toestemmingsformulier mee. Dat we er met een witte jas staan, helpt in de beeldvorming. En natuurlijk dat we bij de ingang staan. Het is zo succesvol dat we halverwege de week al een nieuwe bestelling in de webshop op aorta-lsp.nl moesten plaatsen voor nieuwe folders.”

Regio aandacht

Margreet Filius neemt deel aan het bestuurlijk overleg tussen Apotheek Rijnstate en de Coöperatie Arnhemse Apothekers (CAA). “We zullen ook hierin het onderwerp toestemmingen weer laten terugkomen. Het blijft belangrijk om hier in de regio aandacht voor te blijven hebben.”

Ook ondersteuning bij activiteiten nodig?
Wilt u ook landelijk of regionaal aandacht geven aan medicatieveiligheid en toestemmingen? Dan kan VZVZ ook u daarbij ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.aorta-lsp.nl/adviseurs