Actueel

29 juni 2023

Koppeltaal 2.0 succesvol gelanceerd

Den Haag, 29 juni 2023 De Koppeltaal 2.0 standaard is met succes gelanceerd. Gebaseerd op actuele technische standaarden is deze geheel nieuwe versie van Koppeltaal klaar om passende hybride zorg nog breder toegankelijk te maken voor behandelaars, cliënten en verwanten. Koppeltaal 2.0 is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking met de Koppeltaal-communities.

Passende hybride zorg

Koppeltaal 2.0 stelt zorgaanbieders en leveranciers in staat om ambities met betrekking tot hybride zorg nóg sneller, makkelijker en efficiënter te realiseren. De standaard levert de basis voor nieuwe functionaliteiten en toepassing daarvan in verschillende zorgsectoren. Deze nieuwe versie is minder complex dan de vorige versies. Behandelaars en patiënten hebben bovendien meer flexibiliteit bij het kiezen van geschikte interventies. En de implementatie van de nieuwe versie is eenvoudiger dankzij een goed doordachte architectuur die aansluit op actuele inzichten en internationale standaarden. 

 

Belangrijkste kenmerken van Koppeltaal 2.0 

  • Maakt hybride zorg overal en op elk gewenst moment mogelijk;
  • Sluit aan op behoefte van de cliënt/patiënt door digitale interventies op maat aan te bieden;
  • Komt voort uit de gezamenlijke behoeftes van de communities van zorgaanbieders, leveranciers, zorgverzekeraars en VZVZ;
  • Maakt de implementatie van een applicaties “plug and play”;
  • Biedt keuzevrijheid, flexibiliteit en verbreding in aanbod van applicaties als EPD, portalen, ROM en eHealth;
  • Vermindert administratielast; 
  • Is klaar voor verbreding naar verschillende zorgsectoren.

 

Het vervolg: ontwikkelen, testen en migreren

Op deze mijlpaal volgt voor de huidige deelnemende zorginstellingen en leveranciers een periode van ontwikkelen, testen en migreren. Leveranciers hebben samen met VZVZ een duidelijk draaiboek ontwikkeld, zodat al deze zorgaanbieders en leveranciers eenvoudig en efficiënt over kunnen stappen van versie 1.3 naar versie 2.0. Daarnaast kunnen ook ‘nieuwe’ leveranciers en zorgaanbieders met deze versie van de Koppeltaal-standaard aan de slag gaan. Ontwikkelaars kunnen kennismaken met Koppeltaal 2.0 op een referentie-omgeving; daarnaast werkt het team van Koppeltaal hard aan de volledig nieuwe infrastructuur. De eerste versie daarvan is op testomgevingen met de nieuwe infrastructuur  voor de zomervakantie beschikbaar. Het is de bedoeling dat zowel bestaande als nieuwe deelnemers de nieuwe standaard vanaf de herfst daadwerkelijk kunnen gebruiken.