Actueel

10 mei 2022

Livegang Koppeltaal 2.0 uitgesteld

Koppeltaal 2.0 wordt de nieuwe versie van Koppeltaal. De nieuwe versie is technisch klaar voor de toekomst en sluit beter aan bij de behoeften van de gebruiker. Het leek erop dat Koppeltaal 2.0 reeds in april het levenslicht zou zien. Diverse ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat Koppeltaal de livegang heeft verplaatst naar eind derde kwartaal van dit jaar. In dit artikel vertellen we wat dit betekent voor u als gebruiker van Koppeltaal in de rol van IT-leverancier en zorgaanbieder.

Waarom is de livegang uitgesteld?

Tijdens de bijeenkomst van de Eigenaarsraad van februari maakten de IT-deelnemers gezamenlijk kenbaar dat zij op een aantal punten extra duidelijkheid nodig hebben, voordat zij door kunnen gaan volgens de projectplanning. Het betrof onderwerpen als de rol van de open source referentie-architectuur, centrale versus decentrale opslag van zorginformatie en de tijdslijnen in relatie tot de ontwikkelagenda’s van leveranciers. Leveranciers en VZVZ zijn daarop met elkaar in gesprek gegaan. De nieuwe inzichten die vervolgens zijn opgedaan, komen het project en daarmee de nieuwe versie van Koppeltaal ten goede. Het gevolg is dat de livegang van de Koppeltaal 2.0 standaard is uitgesteld naar het einde van het derde kwartaal van dit jaar. De leveranciers zullen naar verwachting later volgen met hun ingebruikname van de standaard. De livegang is ook afhankelijk van de uitkomsten van de simulaties.

Simulaties

Het project Koppeltaal 2.0 heeft de laatste maanden voortgang gemaakt. Er hebben al diverse simulaties plaatsgevonden die in beeld brengen hoeveel impact de overgang naar Koppeltaal 2.0 heeft voor reeds aangesloten zorgaanbieders en hun IT-deelnemers. De eerste resultaten van deze simulaties zijn positief. De aanpassing van de applicaties zal eenvoudiger zijn, dan met de huidige Koppeltaal 1.x versie. Het lijkt erop dat bepaalde combinaties van systemen sneller en gemakkelijker geïmplementeerd en gemigreerd kunnen worden, dan vooraf ingeschat. De definitieve resultaten worden in juni bekendgemaakt. Een tussenstand wordt medio mei met zorgaanbieders en IT-deelnemers gedeeld in de Gebruikersraad en Deelnemersraad.

De laatste sprints

De ontwikkeling van Koppeltaal 2.0 wordt ook verder voortgezet. De komende sprints wordt onder andere gewerkt aan het afronden van de laatste belangrijke functies, zoals logging en optimalisaties van de “launch” (het opstarten van bijvoorbeeld een ROM-applicatie vanuit het klantenportaal). De acceptatie-omgeving komt nog voor de zomervakantie beschikbaar voor de leveranciers, zodat zij hun applicaties kunnen aanpassen met infra en voorzieningen van Koppeltaal 2.0 die ook in productie gaan worden gebruikt. De huidige tussenversie van de documentatie van Koppeltaal is beschikbaar via https://public.vzvz.nl en zal regelmatig worden geüpdatet tot de finale release. Leveranciers die willen starten kunnen nu al gebruik maken van de referentie-implementatie. Om een goed overzicht te hebben van de plannen van IT-deelnemers wordt in de voorbereiding op de Deelnemersraad gevraagd naar de afzonderlijke planningen voor Koppeltaal 2.0. Voor IT-deelnemers die nog niet bekend zijn met Koppeltaal 2.0 wordt binnenkort een hackathon georganiseerd.

Voortzetting huidige Koppeltaal-dienstverlening

De huidige Koppeltaal-versie blijft ondertussen beschikbaar en daarmee ook de huidige Koppeltaal-dienstverlening. Op Koppeltaal aangesloten zorgaanbieders zijn ervan verzekerd dat noodzakelijk onderhoud als security patches en software-updates gewoon plaatsvinden. Nieuwe functionaliteit wordt uiteraard niet ontwikkeld. Ook is er straks voldoende tijd om te migreren naar Koppeltaal 2.0.

De nieuwe tijdlijn

Hieronder kunt u de nieuwe tijdlijn van project KT2.0 met de belangrijkste mijlpalen downloaden. De tijdlijn voorziet in een migratieperiode van 9 maanden. Deze eindigt nu op 1 juli 2023.

Nu het project Koppeltaal 2.0 weer in volle vaart verder gaat, houden we u weer regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen. Wilt u dit nieuws automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor de Koppeltaal-nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Koppeltaal

Koppeltaal is een landelijke integratie- en informatiestandaard voor betere blended en digitale behandelingen van zorgaanbieders en hun patiënten. Het is een 'stekkerdoos' die zorgt dat verschillende talen van systemen samen één taal spreken: Koppeltaal. Daarnaast biedt Koppeltaal een infrastructuur waarop veilig en gericht berichten en gegevens tussen EPD-, eHealth- en ROM-systemen kunnen worden uitgewisseld binnen de muren van een organisatie.

Ontdek meer