Actueel

09 november 2018

Ook het online regelen van toestemming op Volgjezorg vernieuwd

Begin deze zomer hebben we de persoonlijke omgeving op Volgjezorg sterk verbeterd. Dit najaar hebben we opnieuw een stap gezet om de gebruiksvriendelijkheid van Volgjezorg te verbeteren. En we zijn nog niet klaar.

Toestemming regelen overzichtelijker en mobielvriendelijk
Deze keer hebben we het online regelen van toestemming aangepakt. De grootste verbetering is dat ook dit gedeelte van de persoonlijke omgeving nu ook op de mobiele telefoon te gebruiken is. Er zijn aanpassingen gedaan aan de lay-out. En er is een duidelijk stappenplan toegevoegd, zodat de bezoeker direct ziet waar hij zich in het toestemmingsproces bevindt.

Nu ook mogelijk één toestemming in te trekken
Een toestemming intrekken is altijd mogelijk door dit tegen de zorgaanbieder te zeggen. Of door een toestemmingsformulier met hierop ‘Nee’ aangekruist aan de zorgaanbieder te geven. Het is ook mogelijk via Volgjezorg toestemming in te trekken. Dit hebben we gemakkelijker gemaakt.

Ondertekening met DigiD vermeld in handtekeningveld op online toestemmingsformulier
Meerdere zorgaanbieders hebben bij ons gemeld dat het online toestemmingsformulier geen handtekening van de patiënt bevat. Dat klopt, doordat is ingelogd met DigiD is het formulier digitaal ‘ondertekend’. Ter verduidelijking is dit nu ook vermeld in het handtekeningveld op het toestemmingsformulier dat vanuit het VECOZO-portaal kan worden gedownload.

Persoonlijke omgeving ook in het Engels beschikbaar
Het regelen van toestemming kon al wel in het Engels. Nu is de gehele persoonlijke omgeving in het Engels toegankelijk.

De slimme link werkt nog steeds
Met de vernieuwing van het toestemmingenportaal komt de bezoeker niet meer op ikgeeftoestemming.nl terecht. Deze URL verwijst nu door naar de informatiepagina over Toestemming op Volgjezorg.

Dit heeft ook gevolgen voor de slimme link die zorgaanbieders gebruiken om patiënten gemakkelijker online toestemming te laten regelen. Oude slimme links worden nu automatisch doorverwezen. Zorgaanbieders hoeven hier voorlopig niets voor te doen. Natuurlijk moedigen we hen wel aan om www.ikgeeftoestemming.nl in de slimme link te vervangen door toestemming.volgjezorg.nl. Meer informatie hierover leest u in de factsheet.

Zodra de URL ikgeeftoestemming.nl definitief gaat verdwijnen, informeren we de zorgaanbieders die een oude slimme link gebruiken hierover.

De volgende stap
Op dit moment is het noodzakelijk om opnieuw in te loggen met DigiD met sms of de DigiD app als een bezoeker vanuit zijn dashboard een toestemming wil regelen of intrekken. Wij werken er hard aan om nog voor het einde van dit jaar eenmalig inloggen beschikbaar te maken.

Wat kun je op je persoonlijke omgeving
Op de persoonlijke omgeving kunnen burgers via DigiD met sms of DigiD app inloggen en online toestemming regelen. Ook kunnen zij bekijken welke zorgaanbieders wanneer medische gegevens over hen uitwisselen.

Vragen/opmerkingen?
Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties? Geef ze aan ons door via communicatie@vzvz.nl.