Actueel

19 April 2024

Samenwerken aan databeschikbaarheid: een praktijkvoorbeeld

Passende zorg, doordat de juiste informatie op het juiste moment voor de juiste zorgprofessionals beschikbaar is, dat kan alleen door samen te werken. Maar hoe pak je dat als zorgorganisatie aan?

Een recent voorbeeld uit de regio Rijnmond illustreert hoe effectieve samenwerking tussen zorgverleners kan leiden tot tastbare verbeteringen in het verwijsproces en uiteindelijk tot betere zorg voor de patiënt. Het project van stichting RijnmondNet in samenwerking met Verwijshulp010 richtte zich op het verwijsproces van huisartsen naar VVT-instellingen. Tijdens de Zorg & ICT beurs ging Zweder Bergman namens VZVZ met zijn gasten Lonneke Reitsma (RijnmondNet), Leon Joanknecht (Rijnmond Dokters) en Raymond Dubbelt (Aafje) in gesprek over deze samenwerking. 

Workshop samenwerken aan databeschikbaarheid

Bergman hoopt met de workshop andere zorginstellingen te inspireren om knelpunten in het zorgproces te identificeren, elkaar op te zoeken en samen te werken. Hij benadrukt het belang van samenwerking in het kader van databeschikbaarheid en stelt: “Samenwerken aan databeschikbaarheid heeft alles te maken met onderling vertrouwen. Dat vertrouwen ontstaat uit een warme samenwerking waarin je begrip en respect hebt voor elkaars rol. Ik geloof dat echte samenwerking pas tot stand komt als er ook sprake is van intrinsieke motivatie daarvoor. Je hebt immers te maken met cultuurverschillen tussen zorgorganisaties, ICT-landschappen die er verschillend uitzien en je moet leveranciers mee zien te krijgen tegen een redelijke prijs. Die intrinsieke motivatie houdt je op de been om door te zetten bij die sprong in het diepe. Het mooie aan de casus Rijnmond vind ik dat die partijen ondanks de verschillen elkaar gevonden hebben en die sprong met elkaar gemaakt hebben. Ik hoop dat het een inspirerend voorbeeld mag zijn voor andere partijen die die sprong willen wagen. Dat hebben we willen laten zien in deze workshop”.

Het project van stichting RijnmondNet in samenwerking met Verwijshulp010 draaide om het optimaliseren van het verwijsproces tussen een huisartsengroep en een VVT-instelling. Het centrale probleem was het gebrek aan efficiënte gegevensuitwisseling tussen de verschillende zorgverleners. De uitdagingen lagen met name op technisch vlak, waar verschillende systemen door zorgverleners werden gebruikt. Dankzij een koppeling tussen platformen ZorgDomein en Enovation Point werd een naadloze gegevensuitwisseling gerealiseerd, met als resultaat een efficiënter verwijsproces en betere planning op basis van actuele data.

Bekijk de video

Benieuwd naar meer informatie over het project? Bekijk de video!

Samenwerken aan databeschikbaarheid is niet alleen een kwestie van techniek, maar ook van mindset. Het succesverhaal van dit projectonderstreept de kracht van samenwerking in de zorg. Het laat zien dat wanneer zorginstellingen de handen ineen slaan, met een gemeenschappelijk doel voor ogen, er concrete verbeteringen kunnen worden gerealiseerd die ten goede komen aan de patiëntenzorg.