05 maart 2021

Volgjezorg start pilot downloaden eigen medicatiegegevens

Patiënten kunnen via Volgjezorg toestemming regelen voor het delen van hun medische gegevens via het LSP. Ook kunnen zij zien wie hun medische gegevens heeft bekeken. Maar wat staat er nu werkelijk ín de medische gegevens die worden uitgewisseld tussen zorgaanbieders? Volgjezorg wil het voor patiënten mogelijk maken hun eigen medische gegevens te downloaden. Deze maand is een pilot van start gegaan in samenwerking met Stichting GERRIT waarin patiënten hun eigen medicatiegegevens kunnen downloaden.

Waarom

De pilot is een stap in de ontwikkeling om patiënten te laten beschikken over hun eigen medische gegevens. Patiënten krijgen hiermee inzicht in de gegevens die zorgaanbieders onderling uitwisselen. Zo weten ze waarvoor ze toestemming geven en krijgen ze meer regie over hun gezondheidsgegevens en de uitwisseling daarvan.
 

Start met medicatiegegevens

Als een patiënt zijn apotheek toestemming geeft voor het delen van zijn medische gegevens, kunnen andere zorgaanbieders waar de patiënt komt deze gegevens bekijken. Bij apotheken gaat dit om medicatiegegevens; bij huisartsen om de professionele samenvatting. Deze pilot beperkt zich tot het downloaden van de medicatiegegevens. Dus alleen de gegevens die de apotheek kan delen.
 

Friesland en Groningen

Patiënten van een aantal apotheken in Friesland en Groningen kunnen tijdens de pilot hun eigen medicatiegegevens downloaden. Zij zien dan dezelfde gegevens die een apotheek ook te zien krijgt als deze de gegevens via het Landelijk Schakelpunt opvraagt. Patiënten kunnen hiervan een download maken in PDF. Met deze pilot willen Volgjezorg en Stichting GERRIT testen hoe de patiënt en de zorgaanbieder deze nieuwe functionaliteit ervaren. Bij succes komt de functionaliteit, voor de zorgaanbieders die dit willen, landelijk beschikbaar. En op termijn wordt bekeken of dit mogelijk is met de professionele samenvatting die de huisarts deelt.
 

DigiD app met ID-check

Medische gegevens zijn gevoelige persoonlijke gegevens. Om die reden kunnen patiënten alleen hun eigen medicatiegegevens downloaden als zij op Volgjezorg inloggen met de DigiD app met ID-check. De ID-check is op de nieuwste generaties smartphones gemakkelijk uit te voeren. Via de DigiD app doorloop je een aantal stappen waarbij uiteindelijk wordt gevraagd eenmalig een scan te maken van het identiteitsbewijs. Vanaf dat moment kun je altijd veilig inloggen bij alle organisaties die inloggen met DigiD vereisen.

Lees meer over de pilot

Meer nieuws

Laatste nieuws

Afbeelding
Logo ZORG-AB
29 juli 2021

ZORG-AB; Complexe data-integratie voor digitale communicatie in de zorg

Lees meer
Afbeelding
Lex de Grunt
27 juli 2021

Pilot vereenvoudigde toepassing UZI-middelen bij GGNet succesvol afgerond

Lees meer
Afbeelding
Logo Met spoed beschikbaar
07 juli 2021

Programma Met spoed beschikbaar genomineerd

Lees meer
Afbeelding
Nieuwe homepage VZVZ
07 juli 2021

VZVZ lanceert nieuwe corporate website én speciale website AORTA-LSP

Lees meer
Afbeelding
Logo OPEN
17 juni 2021

OPEN krijgt meer tijd voor afronden PGO-aansluitingen

Lees meer
Afbeelding
VJZ
15 juni 2021

Nieuwe folder Volgjezorg

Lees meer