Actueel

10 oktober 2022

VZVZ-dag 2022: 10 jaar gegevensuitwisseling

Op dinsdag 4 oktober was het dan eindelijk weer zover: de VZVZ-dag! Wat was het een mooie dag, de zaal zat bomvol enthousiaste deelnemers en we hadden evenzo enthousiaste sprekers. Nog nooit werd de VZVZ-dag zo druk bezocht. Meer dan 260 mensen hadden zich aangemeld voor deze jubileumeditie van de VZVZ-dag. VZVZ bestaat dit jaar 10 jaar en dat zorgde voor een extra feestelijk tintje aan de jaarlijkse relatiedag, waarin kort werd teruggekeken naar het verleden, maar vooral vooruit werd gekeken naar de toekomst van gegevensuitwisseling. We kijken terug op een zeer geslaagde dag met interessante en inspirerende verhalen, een bijzondere paneldiscussie en een afsluiting met een flinke dosis humor.
VZVZ-dag Quintus en Anil
Quintus Bosman (Nictiz) en Anil Jadoenathmisier (VZVZ) over drie keer 10 jaar gegevensuitwisseling.

Gegevensuitwisseling staat volop in de belangstelling. Dat bleek onder meer uit de brede vertegenwoordiging vanuit zorgaanbieders, patiënten, ICT-leveranciers, koepelorganisaties en overheden. De dag stond verder in het teken van verhalen vertellen, 10 jaar gegevensuitwisseling en regie.

Dagvoorzitter Tom van 't Hek trapt samen met VZVZ-bestuurder Adriaan Blankenstein af. In gesprek over 10 jaar VZVZ. Hoe is het nu allemaal begonnen? Wat hebben we samen allemaal al bereikt? En hoe gaan we in de toekomst nog meer bijdragen? Nictiz en VZVZ keken samen terug en vooruit in een presentatie over drie keer 10 jaar gegevensuitwisseling. Deskundigen van het eerste uur, Quintus Bosman en Anil Jadoenathmisier, gaven een uitgebreid historisch overzicht. Dat leverde veel herkenning op bij oudgedienden en verwondering bij nieuwelingen in de wereld van gegevensuitwisseling. “Wat is er ontzettend veel gebeurd in de afgelopen periode.”, liet een van de jongere gasten zich ontvallen.

Bianca Rouwenhorst De Chief Information Officer en directeur Informatiebeleid van VWS
Bianca Rouwenhorst. De Chief Information Officer en directeur Informatiebeleid van VWS vertelde een mooi persoonlijk verhaal, waarin zij het belang van goede gegevensuitwisseling wist te benadrukken.

De eerste spreker die VZVZ met het jubileum feliciteerde was Bianca Rouwenhorst. De Chief Information Officer en directeur Informatiebeleid van VWS vertelde een mooi persoonlijk verhaal, waarin zij het belang van goede gegevensuitwisseling wist te benadrukken. Verder ging zij in op het nemen van regie, een vraag die veel vanuit het veld gesteld wordt. “VWS geeft gehoor aan die oproep”, aldus Bianca. We moet niet alleen luisteren en beleid schrijven, maar ook een eigen strategie ontwikkelen. En dat doen we samen met deskundige partners, zoals Nictiz en VZVZ. Verder sprak zij haar trots uit over het Integraal Zorgakkoord en de, door de Tweede Kamer, unaniem aangenomen Wet op de gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ).

Maayke Klinkenberg adviseur Internationaal Nictiz
Maayke Klinkenberg adviseur Internationaal Nictiz.

Internationaal
De VZVZ-dag bood ook een blik op de gegevensuitwisseling buiten Nederland en op cyber security. Maayke Klinkenberg vervult bij Nictiz de rol van expert internationale uitwisseling van zorg-informatie. Zij vertelde over de internationale ontwikkelingen die op Nederland afkomen. Bijvoorbeeld de European Health Data Space (EHDS), die burgers meer controle moet geven over hun eigen gezondheidsgegevens en moet zorgen voor betere internationale gegevensuitwisseling. Maar ook vertelde zij over de internationale uitwisselingen waar we in Nederland al aan werken. Bijvoorbeeld in de grensstreken van ons land. 

Paneldiscussie
Paneldiscussie met Peter Smithjes (Omnihis&Promedico), Dion Zoontjens (ROHA Amsterdam), Laura Mrabet (EpilepsieNL), Henk Gerla (Zorg en Zekerheid) en Jacobine Wieggers (VZVZ).

Bedankje en paneldiscussie 
Na de lunch door met een bedankje: Antoon Kuijpers bedankt voor je bijdrage aan VZVZ de afgelopen jaren!

Door met een paneldiscussie met Peter Smithjes, Dion Zoontjens, Laura Mrabet, Henk Gerla en Jacobine Wieggers. Met een veelzeggende en zeer visuele aftrap door Laura: "Al deze mensen staan voor een 'loket' waarmee ik te maken heb als het gaat om de zorg van mijn zoon met epilepsie. En zij hebben allemaal geen connectie met elkaar. Het is maar goed dat ik het allemaal weet en bijhoudt want anders gaat het fout."
Een heldere en zeer duidelijke boodschap en voer voor een mooie discussie.

Security
Spreker Hunt & Hackett over cyber security.

Security
Een spreker van Hunt &  Hackett zette de aanwezige deelnemers aan het denken. Criminelen die met ransom ware bedrijven afpersen, werken steeds professioneler. Ze werken als gewone bedrijven. Ze noemen hun slachtoffers klanten en hebben een gewone bedrijfsindeling, met operations, HR, bedrijfsvoering en zelfs een communicatieafdeling. Zijn stelling was dan ook “Het is niet de vraag of je als organisatie aan de beurt komt, maar wanneer?” De specialist deelde tips en tricks en drukte de deelnemers op het hart om vooral goed voorbereid te zijn en de beschikbare beveiliging gericht in te zetten.

Anna Saras en Bastiaan Martens VZVZ
Anna Saras en Bastiaan Martens VZVZ.

Storytelling
Verhalen werden gedurende de dag gedeeld. Voorafgaand aan de VZVZ-dag is een aantal deelnemers gevraagd hoe zij naar VZVZ kijken en weten wat VZVZ doet. Hier kwamen soms verrassende antwoorden naar voren. Met al die verhalen is één verhaal gecreëerd. Regioadviseur van VZVZ, Anna Saras, vertelde het verhaal op haar eigen energieke en aanstekelijke wijze. Haar collega Bastiaan Martens tekende er op de iPad ondertussen de beelden bij. Samen vertolkten zij de wens van VZVZ en van de meeste deelnemers: als mensen in Nederland hun eigen, veilige zorgomgeving krijgen, dan kunnen we met minder mensen meer tijd aan de patiënt besteden.

Het laatste woord was aan Adriaan, die samen met de dagvoorzitter trots kon terugblikken op een geslaagde dag. Met als klap op de vuurpijl een mooie en humoristische muzikale afsluiting door Sophie van Hoytema.

Op weg naar de volgende 10 jaar gegevensuitwisseling!

Samenvatting VZVZ-dag 4 oktober 2022 in een lied gegoten door Sophie van Hoytema.