Actueel

07 oktober 2021

VZVZ neemt het Twiin Portaal in beheer

Tijdens de DVDexit gebruikersbijeenkomst op donderdag 7 oktober is het beheer van de landelijke voorziening overgaan naar VZVZ.
In 2020 leverde het programma Twiin met het project DVDexit een uitwisselportaal op (versturen van beelden en verslagen), als eerste stap naar Beeldbeschikbaarheid (beelden ophalen binnen de werkomgeving van de radioloog). Binnen een jaar zijn alle 74 ziekenhuizen aangesloten en inmiddels ook een aantal zelfstandige klinieken en centra voor medische diagnostiek. Een groeiend aantal ziekenhuizen kan ook al gegevens delen met de patiënt.

Het project DVDexit is een groot succes, stelt voormalig projectleider Onno Gabel. Dit was niet bereikt als niet álle ziekenhuizen aangesloten waren. Maar het project is natuurlijk pas geslaagd wanneer er geen dvd’s meer uitgewisseld worden. Alle ziekenhuizen aansluiten was de eerste stap.

Nu de voorziening voor het landelijk uitwisselen van beelden en verslagen volop in gebruik is, draagt projectleider Onno Gabel op 7 oktober de sleutels spreekwoordelijke over aan VZVZ, in de persoon van Tim Smits. De naam DVDexit zal tijdens de overdracht ook worden vervangen door de naam Twiin Portaal. Uit contact met alle gebruikers blijkt al dat deze naam veel gebruikt wordt.

Is met deze overdracht het werk klaar? Absoluut niet, dit is nog maar het begin. Een actieve gebruikersgroep werkt samen om zowel het Twiin Portaal als het gebruik van het Twiin Portaal verder te optimaliseren.

Doorontwikkeling van het Twiin Portaal bij VZVZ
 

Tim Smits zal de kar binnen VZVZ trekken. VZVZ ontwikkelt het Twiin Portaal samen met de gebruikers door, stelt Gabel. Uit de actieve deelname aan de gebruikersbijeenkomsten blijkt ook wel dat het Twiin Portaal niet alleen een technische functionaliteit is, maar een manier van samenwerken en optimaliseren, zowel tussen zorgaanbieders als binnen de zorginstelling zelf en met de eigen PACS-leveranciers.