Actueel

18 februari 2020

VZVZ vernieuwt en ontwikkelt door met technologiepartners DXC Technology en Visma Connect

DEN HAAG, 18 februari 2020 — VZVZ heeft een meerjarige contractverlenging getekend met DXC Technology in Nederland. VZVZ is verantwoordelijk voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). DXC, de IT-regiepartner voor deze nationale zorginfrastructuur sinds de ontwikkeling van het LSP, zal de zorginfrastructuur beheren en doorontwikkelen samen met zijn partner voor de Nederlandse zorg Visma Connect, expert in keteninformatisering.

Het Landelijk Schakelpunt verwerkt jaarlijks ruim 600 miljoen berichten. Deze worden verstuurd tussen de huisartsen en apotheken van de ruim 14,1 miljoen Nederlandse burgers die inmiddels toestemming hebben gegeven voor de veilige en betrouwbare uitwisseling van hun medische gegevens.

DXC heeft in 2005 het Landelijk Schakelpunt ontwikkeld op basis van de architectuurvereisten van de overheid, die als voorwaarde stellen dat de patiëntgegevens alleen kunnen worden ingezien door de betrokken zorgprofessionals en na toestemming van de patiënt. DXC zorgt voor de doorontwikkeling van de functionaliteit en voert 24/7 het technische beheer van de infrastructuur.

Visma Connect heeft expertise op het vlak van keteninformatisering en het ontwikkelen van oplossingen op het vlak van autorisatie via machtigingenbeleid voor de overheid. De samenwerking tussen de twee bedrijven, waarbij DXC de regievoerder is, biedt VZVZ continuïteit en innovatiekracht.

“VZVZ waardeert met name de stabiliteit van de dienstverlening door DXC,” zegt Joris Smits, Manager Operations bij VZVZ. “De omgeving kent al sinds 2005 ononderbroken een extreem hoge beschikbaarheid. Dit is van cruciaal belang voor zorgverleners, die altijd de beschikbaarheid hebben over essentiële medische gegevens. DXC is voor ons een zeer betrouwbare IT-dienstverlener. Ook geeft DXC op een innovatieve manier vorm aan de nieuwe contractperiode, door hierin te partneren met Visma Connect, dat veel kennis meebrengt over keteninformatisering. VZVZ kiest voor deze combinatie met het oog op doorontwikkeling.”

Coks Stoffer, Algemeen Directeur Nederland bij DXC Technology voegt toe: “Deze overeenkomst is voor DXC de bevestiging van onze hoge kwaliteit van dienstverlening en de bevestiging van onze strategie op het vlak van partnerships met andere IT-partijen in het ecosysteem. Met deze krachtige combinatie bewijst DXC een zeer betrouwbare, schaalbare en innovatieve IT-dienstverlening te kunnen bieden aan Nederlandse organisaties.”

“De zorg is een sector in beweging, zeker waar het gaat om de verwachtingen rond het veilig en vertrouwd delen van informatie,” vult Coen Egberink, Managing Director Visma Connect, aan. “Wij leveren onze dienstverlening aan een groot aantal (overheids-)projecten op dit vlak. Naast de zorg voor honderden miljoenen overheidsberichten per jaar, ontwikkelen en beheren wij afsprakenstelsels en standaarden onder meer in de logistieke en financiële sector. Deze kennis over (de techniek van het) delen van data in ketens zetten we graag in voor VZVZ. Het daadwerkelijk mede zorgdragen voor veilig en vertrouwd informatie delen in de zorgketens is een persoonlijke drive van me.”