
Medicatieoverdracht

Het programma Medicatieoverdracht werkt aan een actueel en compleet medicatie-overzicht voor iedere zorgverlener en iedere patiënt. In de ‘Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ is een basisset medicatiegegevens afgesproken. Deze basisgegevens moeten beschikbaar zijn voor iedere zorgverlener die voorschrijft, ter hand stelt of toedient. Drie informatiestandaarden maken de registratie en uitwisseling van deze basisset mogelijk. Dat zijn de informatiestandaarden Medicatieproces 9, Labwaarden voor medicatie en Contra-indicaties en Overgevoeligheden. Het zorgbreed implementeren van de richtlijn en de bijbehorende informatiestandaarden gebeurt binnen het programma Medicatieoverdracht. Deze implementatie is complex en omvangrijk. Er zijn 10 sectoren betrokken, circa 16.000 zorgorganisaties en circa 75 ICT-leveranciers.
Binnen VZVZ is een eigen programma opgezet om de werkzaamheden te coördineren die ten behoeve van het programma Medicatieoverdracht binnen VZVZ moeten worden uitgevoerd. Er is een nauwe samenwerking met het programmateam Medicatieoverdracht.
In 2023 is de Kickstart van Medicatieoverdracht gestart, waarbij in 2 regio’s met een beperkt aantal zorgaanbieders en leveranciers de implementatie en werking van de richtlijn en de standaard Medicatieproces 9 in de praktijk wordt beproefd.
Een van de onderwerpen die onder de (toekomstige) wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) gaat vallen is het digitaal voorschrijven en ter hand stellen. VZVZ is vanuit het programma hierbij betrokken; onder meer door deelname in de NEN7503 normcommissie voor dit onderwerp.
Voor wie is dit beschikbaar?
Samenwerkende partijen
Meer informatie
Heeft u vragen over de rol van VZVZ binnen het programma Medicatieoverdracht? Neem dan contact op met onze productmanager Medicatie.
