Actueel

18 januari 2024

Pilot met ZORG-ID Smart succesvol van start!

Opvragen medische gegevens op de ambulance wordt makkelijk met de WID-scan van ZORG-ID Smart
Ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost is in het weekend van 13 januari 2024 gestart met een pilot om nieuwe functionaliteit van ZORG-ID te testen voor het ophalen van medische informatie van patiënten. De nieuwe Smart-functionaliteiten van ZORG-ID vervangen het gebruik van de UZI-pas en met de nieuwe WID-scan wordt het overnemen van persoonsgegevens en het ophalen van medicatieverstrekkingen en contra-indicaties en overgevoeligheden (CiO) een stuk eenvoudiger. In de toekomst hopen we zo ook het opvragen van de spoedsamenvatting mogelijk te maken. Arjan Koks van Ambulance GGD Brabant-Zuidoost vertelt hieronder meer over de pilot. “De WID-scan van ZORG-ID Smart voorkomt fouten!”

Tekst gaat door onder de foto.

Drie mensen poseren voor een ambulance

“Met de WID-scan via ZORG-ID Smart is het niet meer nodig om gegevens van identiteitsbewijzen van patiënten over te typen. Dat voorkomt fouten.” geeft Arjan Koks in het gesprek met Jobbe van Nuenen aan. Ambulance GGD Brabant-Zuidoost start een pilot met het opvragen van medicatieverstrekkingen en contra-indicaties en overgevoeligheden (CiO) in het systeem Ambusuite. Hierin wordt ook gelijk de inzet van de mobiele functionaliteit van ZORG-ID meegenomen.

Allergie of niet
Arjan Koks werkt bij de Ambulance GGD Brabant-Zuidoost als ambulancehulpverlener. Hij is de eerste medewerker die het opvragen van medicatieverstrekkingen en CiO binnen Ambulance GGD Brabant-Zuidoost in de praktijk gaat testen. “Het is fijn om in het systeem direct te zien of iemand bijvoorbeeld een allergie heeft voor antibiotica. Dat scheelt tijd. Daarnaast kan 80% van de patiënten die wij helpen echt niet de medicatie opnoemen die zij gebruiken. Het is goed dat wij nu alles terug kunnen zien in ons systeem.“

Nieuwe functionaliteit
Voor het authenticeren gaat de Ambulance GGD Brabant-Zuidoost ook starten met ZORG-ID Smart. “Met ZORG-ID Smart is een moderne tweefactorauthenticatie op de mobiele telefoon toegevoegd aan het bestaande landelijke ZORG-ID platform. We hebben ZORG-ID Smart echt op verzoek van zorgverleners ontwikkeld. We doen pilots om te toetsen of de nieuwe functionaliteit op de smartphone goed werkt in de praktijk binnen de complexe zorgprocessen. Binnen een pilot testen we de toegevoegde waarde van ZORG-ID Smart. En wat is nou mooier dan starten in een spoedproces binnen de ambulancezorg.” vertelt Jobbe van Nuenen, productverantwoordelijke van VZVZ.

Geen leesbril
Bij ZORG-ID Smart wordt ook gebruik gemaakt van de WID-scan. “Dat lijkt mij echt handig.“ geeft Arjan Koks aan. “Ik scan het identiteitsbewijs van de patiënt met mijn mobiel. En de gegevens van de desbetreffende patiënt komen vervolgens direct in mijn systeem tevoorschijn. Voorheen moesten we de identiteitsgegevens dus zelf handmatig in ons systeem zetten. Om de gegevens goed te zien, heb je soms wel een behoorlijke leesbril nodig.”

Compleet beeld
In de toekomst is de wens dat ook de spoedsamenvatting geraadpleegd kan worden op de ambulance. “Dan krijgen we echt meer inzicht.“ geeft Arjan Koks aan. “Ik wil weten of iemand een longembolie heeft gehad bijvoorbeeld. Of dat hij een diabetespatiënt is. Hoe completer het beeld, des te sneller ik kan handelen. En tijd kan levens redden.”

Verbetering kwaliteit
Arjan Koks gaat als eerste ambulanceverpleegkundige de pilot uitvoeren. Het is de bedoeling om hierdoor eventuele technische hobbels weg te nemen voordat de grote groep mee gaat doen. Tijdens de pilot wordt ook onderzocht hoe vaak gegevens opgevraagd kunnen worden en of deze gegevens daadwerkelijk van invloed zijn geweest op de behandeling van de patiënt. “Gedurende een pilot werken we intensief samen met zorgverleners en de softwareleverancier,” vertelt Jobbe van Nuenen. “Belangrijk is dat we samen de software zo goed mogelijk laten aansluiten bij de manier waarop er gewerkt wordt in het zorgproces. Nadat één ambulancehulpverlener heeft getest, gaan we het opschalen naar tien gebruikers en vervolgens naar alle collega’s. De andere ambulancediensten kijken vol belangstelling mee naar deze pilot. Het is tenslotte de bedoeling om dit landelijk uit te rollen, zodat elke ambulancehulpverlener hiermee ondersteund kan worden. Daarmee willen we de kwaliteit van zorg weer een stapje beter maken!”

Meer weten over ZORG-ID Smart en/of het opvragen van medicatiegegevens en CiO?
Neem dan contact op met een van onze implementatieadviseurs via zorg-id@vzvz.nl of schrijf u in voor een van onze nieuwsbrieven via dit formulier.

Gerelateerde artikelen

ZORG-ID

Werkt u met een UZI-pas? Dan is ZORG-ID ook voor u hét authenticatieplatform in de zorg! ZORG-ID stelt softwareleveranciers in staat om hun klanten - zorgaanbieders die gebruikmaken van UZI-passen - zich snel en veilig te identificeren en authenticeren. Naast de functionaliteit van ZORG-ID met de UZI-pas en paslezer, is er nu ook de mogelijkheid van het gebruik van ZORG-ID op de smartphone (ZORG-ID Smart). Dit werkt veilig, snel en met minder UZI-passen tijdens het zorgproces.

Ontdek meer

AORTA-LSP

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is onderdeel van de zorginfrastructuur die in het afsprakenstelsel AORTA wordt beschreven. Via het LSP kunnen medische gegevens zoals waarneem- en medicatiegegevens tussen zorgaanbieders gedeeld worden.

Ontdek meer

Gerelateerde initiatieven

In uitvoering
Programma

Medicatieoverdracht

Het programma Medicatieoverdracht werkt aan goede, complete elektronische overdracht van medicatiegegevens. Complete en goede elektronische overdracht van medicatiegegevens is namelijk ontzettend belangrijk. Ze kan menselijk leed door onnodige medicatiefouten en ziekenhuisopnamen voorkomen. Daarnaast vervangt digitale uitwisseling tijdrovende administratieve werkzaamheden. Dat geeft zorgverleners ruimte om te doen waar ze zo goed in zijn: patiënten de beste zorg verlenen.