Actueel

04 April 2023

Corona opt-in gestopt, stopknop geactiveerd

De tijdelijke Corona opt-in is vanaf dinsdag 4 april 2023 officieel gestopt. VZVZ heeft op verzoek van koepelorganisaties in de zorg en het ministerie van VWS de stopknop geactiveerd.

De tijdelijke Corona opt-in stelde zorgverleners op de HAP en SEH in staat om de Professionele Samenvatting (PS) van het huisartsendossier van de patiënt in te zien bij verdenking van een COVID-19 besmetting. De patiënt wordt daarvoor altijd om toestemming gevraagd.

Nu de stopknop is geactiveerd, zijn alleen nog de PS-en op HAP en SEH beschikbaar van die patiënten die daarvoor toestemming hebben gegeven.

Het is voor zorgverleners altijd belangrijk dat zij medische gegevens snel beschikbaar hebben. Zo zijn in acute situaties de juiste gegevens beschikbaar van de patiënten en kan er sneller gehandeld worden. Hiervoor is toestemming voor het delen van medische gegevens onmisbaar.

Stel de toestemmingsvraag

Het belang van medische gegevens en daarmee van toestemming geven, is dus groot. VZVZ roept daarom alle zorgverleners op om toestemming te vragen aan hun patiënten en cliënten. Nu kunnen patienten via Volgjezorg.nl de toestemmingen aan hun zorgaanbieders geven.

Binnenkort kan iedere Nederlander zelf een toestemmingskeuze maken met de online toestemmingsvoorziening Mitz.

 

Meer weten over de Corona opt-in? Bekijk ons eerdere nieuwsitem hier.