Actueel

15 november 2023

Eerste zorgaanbieder aangesloten op Mitz, de online toestemmingsvoorziening

Ruim 4.000 Brabanders kunnen sinds 6 november hun eigen toestemmingskeuzes voor het delen van medische gegevens vastleggen en beheren in Mitz. Huisartsenpraktijk De Morgen in Uden is als allereerste zorgaanbieder aangesloten op Mitz. Samen met IT-partner Meditools heeft de huisartsenpraktijk de bestaande toestemmingen van haar patiënten overgezet. In de online toestemmingsvoorziening Mitz kunnen de zorgverleners toestemmingskeuzes van deze patiënten nu eenvoudig raadplegen.
Huisartsenpraktijk De Morgen is de eerst aangesloten zorgaanbieder op Mitz
Huisartsenpraktijk De Morgen is als eerste zorgaanbieder aangesloten op Mitz

Met de batchmigratie heeft de online toestemmingsvoorziening Mitz opnieuw een grote stap gezet, na eerder al de livegang van MijnMitz.nl en begin vorige week met een gecontroleerde livegang (GLG). Via MijnMitz.nl kan iedere burger de eigen toestemmingen vastleggen en beheren. 

“Je kunt een heel mooi product hebben, maar je moet ook bewijzen dat het werkt. Voor ons is dat moment nu aangebroken, als de eerste toestemmingen in Mitz beschikbaar zijn”, legt Francine Bergman, directeur Relatiebeheer bij VZVZ uit, dat hiermee een cruciale mijlpaal bereikt in het gebruik van Mitz in de praktijk. VZVZ is verantwoordelijk voor het beheren, (door)ontwikkelen en implementeren van Mitz en de daarbij behorende dienstverlening. 

Overzichtelijke toestemmingen

Toestemming geven gebeurde tot nu toe op veel verschillende manieren en plaatsen. Steeds opnieuw, vaak anders en regelmatig handmatig. Gevolg: de patiënt heeft geen regie en overzicht over de eigen toestemmingskeuzes. Om het eenvoudiger en overzichtelijker te maken voor de gehele zorg is online toestemmingsvoorziening Mitz ontwikkeld. 

Computer met mitz website erin

Mitz is een gemeenschappelijke voorziening waar de toestemmingskeuzes van mensen in Nederland voor álle zorgsectoren kunnen worden vastgelegd. Eerder werden al contracten met softwareleveranciers getekend (link). Nu heeft er een succesvolle gecontroleerde livegang bij huisartsenpraktijk De Morgen in het Noord-Brabantse Uden plaatsgevonden. Deze praktijk is met haar zorgapplicatie MediKIT de eerst aangesloten zorgaanbieder op Mitz. 

Door de nauwe samenwerking met zorgverleners, IT-partners, zoals Meditools, Topicus, SmartMed en Itzos, en uitwisselingsplatform AORTA/LSP komt Mitz komende periode in een stroomversnelling. De leveranciers nemen het voortouw om de aansluiting op de online toestemmingsvoorziening voor hun klanten te faciliteren. 

Stap voor stap naar de brede uitrol

Huisartsenpraktijk De Morgen wordt op de voet gevolgd door zorgaanbieders uit andere sectoren. Binnenkort starten de GLG’s ook bij Apotheek Pijnacker Centrum (samen met SmartMed) en het diagnostisch centrum Star-shl (samen met MC-leverancier Itzos). “Door middel van GLG’s bereiden we de brede uitrol stap voor stap gedegen voor”, legt Bergman verder uit. 

“De websites Mitz-toestemming.nl voor zorgaanbieders en IT-leveranciers en MijnMitz.nl voor burgers zijn al enkele maanden gereed. Met Mitz vereenvoudigen we het werkproces voor zorgaanbieders en bieden we burgers gemak met eenmalige registratie van de toestemmingskeuzes. Nu gaan we die voordelen in de praktijk brengen. Uiteraard ondersteunen we zorgaanbieders – zoals huisartsen en apotheken – met communicatiematerialen. Zo kunnen zij Mitz helder en begrijpelijk onder de aandacht brengen bij hun patiënten.” 

Uiteindelijk, stelt Bergman, is Mitz pas echt succesvol als voor alle burgers de toestemmingskeuzes in Mitz geraadpleegd kunnen worden. “Deze GLG’s moeten bewijzen dat het echt tijdwinst oplevert: omdat burgers slechts eenmalig toestemming hoeven te registreren en zorgaanbieders dit automatisch kunnen opvragen. Als dat bewezen is, kan de brede uitrol van start.” 

Gerelateerde artikelen

Mitz

Voor het elektronisch delen van medische gegevens is vaak toestemming van de patiënt nodig. Het bijhouden van die toestemmingskeuzes gebeurt nu op veel verschillende manieren en plaatsen. Steeds opnieuw, vaak anders en regelmatig handmatig. Gevolg: de patiënt heeft geen regie en geen goed overzicht over de eigen toestemmingskeuzes.

Samen met de zorg is daarom een nieuw proces voor het registreren van deze toestemmingskeuzes ontwikkeld, waarbij iedere Nederlander zelf zijn/haar keuzes kan invoeren en beheren via de online voorziening Mitz. Mitz is een generieke voorziening waar de toestemmingskeuzes van iedere Nederlander voor álle zorgsectoren kunnen worden vastgelegd. Mitz kan gebruikt worden bij alle systemen die digitaal medische gegevens uitwisselen.

Ontdek meer