Actueel

14 november 2023

Succesvolle start acute spoedverwijzing tussen HAP West Brabant en SEH Bravis ziekenhuis

Dinsdag 31 oktober is de acute spoedverwijzing van Huisartsenposten West Brabant naar spoedeisende hulp (SEH) van het Bravis Ziekenhuis LIVE gegaan. De verwijzing komt nu vanuit het HAP-systeem via het Landelijk Schakelpunt (LSP) in het HIX-systeem van de SEH binnen.
Hiermee zorgen we ervoor dat de verwijsinformatie direct beschikbaar komt voor de zorgprofessional op de SEH.

De digitale acute zorgverwijzing was onderdeel van het programma ‘Met Spoed Beschikbaar’ en is een al eerder beproefde oplossing. Niettemin is het voor Bravis en de HAP West Brabant nieuw en een vooruitgang. Hiermee wordt de huidige manier van verwijzen via Zorgdomein vervangen.

 

De eerste verwijzingen in de praktijk

Op de avond van de LIVEgang was het spannend. Het eerste uur na opening van de HAP (BoZ) bestond uit wachten, iedereen even spreken en checken of iedereen de uitleg had meegekregen.

Met een knipoog hebben we gevraagd om snel patiënten naar de SEH te verwijzen en stiekem hoopten we dat de eerste patiënt van de avond al door de SEH geholpen mocht worden. Lang wachten is het niet geworden.

Content dat het gelukt was, kwam de dienstdoende huisarts om kwart over zes melden dat de eerste patiënt succesvol verwezen was naar de SEH, direct nadat hij op verzenden had gedrukt. En nog voordat er bij de collega’s van het secretariaat gecontroleerd kon worden of het gelukt was, gaf men al aan dat de acute zorgverwijzing binnen was. Succes en dus ontspannende gezichten!

De rest van de avond/nacht zijn er nog 8 andere patiënten verwezen en allemaal succesvol.

De komende tijd zal het projectteam de implementatie nauwlettend in de gaten houden en eventuele problemen oplossen. 

Ook starten met implementatie?

Bent u nog niet gestart met de implementatie? Zet dan vandaag nog de eerste stap en maak de zorg voor uw spoedpatiënten sneller en efficiënter door digitale gegevensuitwisseling.

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning? Neem contact op met het loket Acute Zorg, te bereiken via acutezorg@vzvz.nl of lees meer informatie op de website AORTA-LSP
 

Programma Met Spoed Beschikbaar

Met ingang van 1 juli 2023 is de ondersteuning van het programma Met spoed beschikbaar komen te vervallen. De implementatie van digitale gegevensuitwisseling volgens de Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg is echter nog niet klaar. Er zijn nog organisaties die hier niet mee werken. Het is nu aan u om hier verder mee te gaan!
Op de website www.metspoedbeschikbaar.nl vindt u nog tot 1 juli 2024 informatie die u bij uw implementatie kan ondersteunen, zoals een overzicht van organisaties die u voorgingen, een overzicht van gekwalificeerde systemen en een aantal producten (stappenplannen, communicatieposters, etc.).

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde initiatieven

Afgerond
Programma

Met spoed beschikbaar

Het programma Met spoed beschikbaar helpt zorgverleners in de acute zorg met digitale uitwisseling van gegevens. Door goede gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt. De landelijke branche- en beroepsorganisaties van de betrokken aanbieders van spoedzorg, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma Met spoed beschikbaar samen om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen te realiseren.