Interview: "Met het LSP is een overdracht eigenlijk altijd aanwezig."

Toen Sander Gransjean in juni 2015 de huisartsenpraktijk in Pijnacker van zijn voorganger overnam, is hij gelijk aan de slag gegaan met het verkrijgen van toestemmingen voor het delen van medische gegevens van patiënten. “Als de huisartsenpost in de avond of het weekend een completer beeld heeft van mijn patiënten, dan is de kans groter, dat de patiënt na dit bezoek aan de huisartsenpost niet onnodig terug hoeft te komen naar de dagpraktijk.”
Interview Pijnacker
Sander Gransjean en Anna Saras
Aansluiten op het LSP

De praktijk van Sander is in 2015 ook gelijk aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). “Wij waren zeker één van de eersten?” vraagt hij aan Anna Saras, regioadviseur bij VZVZ. “Net niet”, geeft Anna aan, “het LSP bestaat nog iets langer. VZVZ viert dit jaar haar 10-jarig bestaan”.

Belang van toestemming

Anna vraagt aan Sander of hij een voorbeeld kan geven uit de praktijk waar het belang van toestemmingen duidelijk werd. “In mijn waarneemtijd op de huisartsenpost, voordat ik de praktijk overnam, merkte ik al dat ik een beter beeld van de patiënt kreeg, als ik zijn medische gegevens kon opvragen. We hebben natuurlijk nu nog de corona opt-in. Alleen komen de ICA*-gegevens dan niet mee, in tegenstelling tot wanneer een patiënt toestemming heeft gegeven (opt-in), dan komt de ICA wel mee als hier informatie staat geregistreerd. Hierdoor moet ik dus nog weleens nabellen als ik op de huisartsenpost ben,” geeft Sander aan. “Een patiënt vergeet nog wel eens iets te vertellen, als ze op de huisartsenpost zijn. Als een patiënt voor een bepaald medicijn allergisch is, dan is het goed als je dit als arts dan weet“.

Inzet middelen

De huisartsenpraktijk van Sander heeft een hoog toestemmingspercentage. “Hoe hebben jullie dit aangepakt en wat doen jullie nu nog?“ vraagt Anna aan Sander. “In september 2015 hebben wij gelijk met de uitnodiging voor de griepvaccinatie de folder over toestemmingen meegestuurd, “ vertelt Sander. “Daarnaast is het een vast item bij de inschrijving van nieuwe patiënten. Ook leg ik het belang van toestemming geven uit in mijn spreekkamer. We hebben in het verleden meermaals een mailing verstuurd naar alle patiënten die nog geen toestemming hadden gegeven”.

Ondersteuning

“Kunnen we als VZVZ nog ondersteuning hierin bieden?“ vraagt Anna aan Sander. “De belangrijkste ondersteuning die VZVZ kan bieden, is het mogelijk maken dat de Vecozo handeling niet meer handmatig hoeft. Ik weet dat dit in de toekomst met de komst van de nieuwe toestemmingsvoorziening Mitz is opgelost. Dat is fijn”.

“Helaas kunnen wij daar niet zoveel aan doen op dit moment,” geeft Anna aan. “Alleen kunnen we gezamenlijk zorgen dat patiënten zichzelf digitaal aanmelden via Volgjezorg om de administratieve werkzaamheden voor de huisarts te beperken. De toestemmingen die de huisartsen nu verkrijgen, kunnen straks gemigreerd worden naar Mitz. Het vragen naar toestemmingen blijft dus belangrijk. De corona opt-in zal uiteindelijk ook wegvallen”.

Toestemming

Sander vervolgt hierop: “Om vrij te kunnen zijn in het weekend, is het belangrijk dat we als huisarts een goede overdracht doen naar de huisartsenpost. We zijn tenslotte gezamenlijk bezig met die ene patiënt en hebben daarvoor dezelfde gegevens nodig. Eigenlijk is de huisartsenpost, in geval van spoed, een verlengde van wat er overdag gebeurt en moet ik met een gerust gevoel naar huis kunnen gaan. Met het LSP is een overdracht eigenlijk altijd aanwezig.”.

 

* ICA betekent intoleranties, contra-indicaties en allergieën